donderdag 25 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Gemeenteraad Zaltbommel akkoord met RES 1.0

11 juni 2021 (door BommelerwaardNet)

ZALTBOMMEL - De gemeenteraad van Zaltbommel stemde op 10 juni in met de Regionale Energiestrategie (RES) 1.0. In het RES-bod staan onder andere afspraken over hoeveel duurzame zonne- en windenergie er de komende jaren in de regio, en dus ook in Zaltbommel, opgewekt wordt. Het bod RES 1.0 wordt op 1 juli bij het Nationaal Programma RES (NPRES) ingeleverd.

In een Regionale Energiestrategie beschrijft elke energieregio in Nederland zijn eigen keuzes. Zaltbommel maakt onderdeel uit van de energieregio FruitDelta Rivierenland. De gemeente Zaltbommel heeft een stevige duurzaamheidsambitie en doet daarom ook een stevig aanbod aan de energieregio. De elektriciteit die de woningen en bedrijven in Zaltbommel gebruikt, wil de gemeente binnen de eigen gemeente duurzaam gaan opwekken met drie grote windmolens en een kleinere en twee hectare zonnepanelen extra ten opzichte van de huidige projecten. De voorwaarden waaronder grootschalige zonnepanelenvelden en windturbines in de gemeente mogen komen, zijn door de raad in maart 2021 vastgelegd in het zon- en windbeleid.

Het RES 1.0 bod van regio FruitDelta Rivierenland staat op de website van de regio 

Vervolg
Alle gemeenteraden van de acht gemeenten in regio FruitDelta Rivierenland, het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland en Provinciale Staten nemen een besluit over de RES. Nadat de RES 1.0 is vastgesteld zetten de gemeente de volgende stap. CO2-neutraal in 2050 verlangt dat gemeenten nóg meer energie besparen en duurzame energie opwekken. Meedoen kan door het eigen energieverbruik te verminderen en de woning te verduurzamen. Meedoen kan ook via financiële participatie binnen bijvoorbeeld een energiecoöperatie. En meedoen kan door het proces te blijven volgen en mee te praten tijdens toekomstige bijeenkomsten. Richting 2023 wordt een RES 2.0 opgesteld, waarin nieuwe inzichten voor elektriciteit en warmte een plek krijgen. 

Wat is een Regionale Energiestrategie?
Elke regio in Nederland moet een bijdrage leveren aan duurzame energieopwekking. Dat staat in het landelijke Klimaatakkoord. In iedere energieregio wordt gekeken hoeveel energie zij duurzaam kunnen gaan opwekken. Zaltbommel werkt in de regio FruitDelta Rivierenland samen aan een strategie om duurzame energie op te wekken op basis van duurzame elektriciteit en warmte. Dit heet de Regionale Energiestrategie (RES).

Foto archief ter illustratie.

Lees meer over:

energie duurzaamheid Zaltbommel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.