donderdag 25 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Verplaatsing of beeindiging van de zandbedrijven: het onderzoek loopt ..

Gemeenteraad Maasdriel neemt (weer) regie rond verplaatsing zandbedrijven

3 april 2023 (door BommelerwaardNet)

MAASDRIEL - Op initiatief van D66 Maasdriel werd (30-3) een motie aangenomen die vrijwel identiek is aan een motie die drie jaar geleden eerder al eens unaniem door de gemeenteraad was geloodst. Het ging toen - en ook nu - om de wens als raad nadrukkelijk betrokken te zijn bij de verplaatsing van de zandbedrijven vanuit Kerkdriel naar elders.

De motie speelt in op het lopende haalbaarheidsonderzoek. Maasfront Kerkdriel BV buigt zich als initiatiefnemer over mogelijkheden van zandwinning bij de Zandmeren, woningbouw in het rivierfront van Kerkdriel en beëindiging / verplaatsing van de zandbedrijven. De motie focust zich op dat laatste punt, niet in de laatste plaats omdat daarin concreet een locatie voor vestiging wordt genoemd: tussen de twee bruggen over de Maas bij Hedel. 

Gesprek
Het zo concreet noemen van de locatie viel niet in goede aarde bij de bewoners van de Hedelse Maasdijk. D66 Maasdriel ging in februari met een fikse afvaardiging in gesprek. De bewoners klommen daarna ook zelf in de pen om hun bezwaren te delen (zie ook onderstaande link). Nog altijd is wat het haalbaarheidsonderzoek betreft niet gesproken met deze bewoners, terwijl hun woonomgeving sinds november vorig jaar overal nadrukkelijk wordt benoemd. 

Bezwaren
Tijdens de behandeling van de motie in de raadsvergadering van 30 maart bleken de bezwaren tegen de locatie Hedel bij diverse fracties talrijk. Tom van Engelen (D66): 'Dat roept de vraag op of het überhaupt verstandig is deze optie open te houden. Er lijkt geen politiek draagvlak voor. Juist daarom vraagt de motie, die D66 met steun van GroenLinks en de VVD indiende, om niet op één paard te wedden maar ook andere locaties te inventariseren. Zo gaat geen tijd verloren als Hedel afvalt. Daarnaast is een concreet moment vastgelegd waarop de resultaten worden gedeeld, namelijk tegelijk met de uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek.'

Excuses
In 2020 is bij de behandeling van het Masterplan Maas door de raad een gelijkluidende motie unaniem aangenomen. D66 constateerde dat deze motie als “afgehandeld” staat aangemerkt. Bij de behandeling van de nieuwe motie maakte wethouder Peter de Vries daarvoor excuses. Hij bood aan met de oude motie weer actief aan de slag te gaan. De raad ging daarmee akkoord, maar nam ook de nieuwe motie unaniem aan, vanwege de concrete elementen en de mijlpaal die daarin worden genoemd.

Foto archief ter illustratie.

Zie ook:

Lees meer over:

Maasdriel Kerkdriel Hedel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.