donderdag 6 mei 2021

Alles over De Bommelerwaard

In ruil voor grote geldbedragen wordt het pand verbouwd tot drugslab.

Gemeenten starten actie tegen drugslabs

24 april 2021 (door de redactie)

BOMMELERWAARD - Wie eigenaar is van een leegstaande schuur of loods is misschien wel een aantrekkelijk doelwit voor criminelen. Afgelegen loodsen en schuren zijn namelijk zeer geschikt om bijvoorbeeld drugs te produceren. In ruil voor grote geldbedragen wordt het pand verbouwd tot drugslab, met alle gevolgen vandien.

De gemeente Zaltbommel laat weten: 'Het is daarom belangrijk dat u weet aan wie u verhuurt. Het is namelijk moeilijk om uit het criminele circuit te ontsnappen. U kunt maar één keer nee zeggen.' Samen met de gemeente Maasdriel en Meld Misdaad Anoniem (M.) start de gemeente de campagne ‘Tijdelijke huurders in jouw buurt? 'Met deze campagne willen wij u waarschuwen voor de gevaren van drugslabs in het buitengebied en de mogelijkheid van anoniem melden via M. bij u onder de aandacht brengen.'

Drugslabs
Drugslabs zijn levensgevaarlijke, chemische fabriekjes waar synthetische drugs, zoals xtc en crystal meth, worden geproduceerd. Zo’n fabriekje wordt vaak slordig in elkaar gezet met een grote kans op ontploffing. Het drugsafval wordt achtergelaten of in de natuur gedumpt. En de aanwezigheid van criminelen in de buurt geeft vaak een onveilig gevoel. 'Door verdachte signalen te melden, helpt u ons om samen met onze partners hard op te kunnen treden tegen dit soort criminele activiteiten.'

Verdachte signalen
Vaak kan een klein signaal al duiden op criminaliteit. De gemeente zet ze op een rijtje:

  • activiteiten op ongebruikelijke tijdstippen
  • onbekende voertuigen (bestel- of vrachtwagens)
  • een chemische geur van anijs, aceton, ammoniak of amandel
  • jerrycans, blauwe vaten of IBC 1.000 liter containers
  • afgeschermde deuren of ramen
  • afzuiginstallaties via het dak
  • overmatige beveiliging met camera’s
  • afvoer van drugsafval via het riool of mestkelders

Andere verdachte signalen zijn bijvoorbeeld huurders die alleen contant of zelfs helemaal niet betalen, huurders die zich niet willen identificeren of geen afspraken willen vastleggen en onbekende tussenpersonen die zaken regelen.

Anoniem melden
Melden kan 24/7 volledig anoniem via www.meldmisdaadanoniem.nl. Daarnaast is M. zeven dagen per week telefonisch bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in de weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur.
M. ziet het telefoonnummer waarmee gebeld wordt  niet en men noteert ook geen persoonsgegevens. Naam en adres worden niet bekend bij M., de politie of de dader. M. stuurt de melding door naar de politie en andere partners.

Foto archief.

Lees meer over:

drugslab
Deel dit bericht met je vrienden!