dinsdag 23 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Gemeente Maasdriel herstelt vormfout overheid: vergunning Burgerwindpark A2 opnieuw afgegeven

11 december 2021 (door BommelerwaardNet)

MAASDRIEL - Coöperatie Bommelerwaar en Green Trust (full servicebureau duurzame energieprojecten) zijn blij met het herstelbesluit van de gemeente Maasdriel. Op 9 december 2021 werd het bestemmingsplan ‘Burgerwindpark A2 Lage Rooijen’ gewijzigd vastgesteld. Hiermee kan de gemeente Maasdriel een besluit herstellen op het gebied van de milieubeoordeling.

Het herstelbesluit is van belang omdat de Raad van State op 30 juni 2021 bepaalde dat de windturbinenormen van de rijksoverheid niet meer mogen worden gebruikt bij realisering van windparken. Het gaat hier over normen voor geluidhinder, slagschaduw, veiligheid en lichthinder van windturbines. Gemeenten mogen daarentegen wel eigen normen hanteren, 'mits deze een actuele, deugdelijke, op zichzelf staande en op de concrete situatie toegesneden motivering bevatten.' Aldus Bommelerwaar.

Herziening
Vanwege de uitspraak van de Raad van State van 30 juni 2021 werd daarom een herziene milieueffectrapportage (mer) beoordeling opgesteld. Dit onafhankelijke onderzoek naar de milieunormering werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente Maasdriel en beoordeeld door de Omgevingsdienst. Uit dit onderzoek blijkt nu dat Burgerwindpark A2 Lage Rooijen kan worden gerealiseerd.

Naadloos
Cooperatie Bommelerwaar: 'Overigens valt de locatie van Burgerwindpark A2 Lage Rooijen in zijn geheel in de door de gemeenteraad aangewezen voorkeurszone A2, het zogenaamde infrastructuurlandschap. Hiermee past het Burgerwindpark naadloos in de ‘Visie zon/wind’ van de gemeente Maasdriel die dit jaar is vastgesteld.'

Als alles volgens plan verloopt, is het Burgerwindpark vanaf eind 2023 operationeel.

Lees meer over:

Maasdriel burgerwindpark
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.