donderdag 22 oktober 2020

Alles over De Bommelerwaard

Gemeente Maasdriel heeft eigen boa’s

24 september 2020 (door de redactie)

MAASDRIEL - Binnen de gemeente Maasdriel werden woensdag (23-9) twee buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) beëdigd. Vanaf nu beschikkdn zij over alle bevoegdheden om binnen de gemeente toezicht te houden, controles uit te voeren en te handhaven waar nodig.   

De boa’s zijn sinds enige tijd in dienst bij de gemeente Maasdriel. Voorheen werden zij ingezet via de gemeente ’s-Hertogenbosch. Burgemeester Van Kooten: “Het was een grote wens om de boa’s in eigen dienst te nemen. Toen de gemeenteraad besloot het budget voor toezichthoudende taken op het gebied van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) en Bijzondere wetten te verhogen, konden we die stap zetten. En nu is het zover. We merken dat de inzet van de boa’s tot een positief effect op de lokale samenleving en het gedrag van inwoners leidt. Nu de boa’s in eigen dienst zijn, kunnen we de ureninzet verder uitbreiden. En dat is wenselijk. Naast het reguliere toezicht houden en handhaven kunnen de boa’s nu ook meer ingezet worden bij controles op het gebied van huisvesting arbeidsmigranten, een omvangrijk project.”

Wat doen de boa’s?
De buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente Maasdriel behoren tot domein I. Dit bekent dat zij handhaven op grond van de APV en Bijzondere wetten en verantwoordelijk zijn voor het handhaven van de openbare orde. Ze pakken overlast en kleine ergernissen aan die de leefbaarheid in de openbare ruimte aantast. Bijvoorbeeld fout parkeren, hinderlijk gedrag en afval dumpen. Ook kunnen de boa’s worden ingezet in het kader van de veiligheid. Bijvoorbeeld bij het sluiten van drugspanden en het controleren op mensenhandel. Tijdens de coronacrisis houden de boa’s toezicht op het naleven van de noodverordening, bijvoorbeeld in de horeca en op straat.

Lees meer over:

Boa's
Deel dit bericht met je vrienden!