donderdag 22 oktober 2020

Alles over De Bommelerwaard

De bomen zijn ziek en kunnen niet meer genezen.

Gemeente kapt 375 zieke essen

30 september 2020 (door de redactie)

MAASDRIEL - De gemeente Maasdriel start 5 oktobrt met het kappen van een groot aantal bomen, waaronder 375 essen. Deze bomen zijn ziek en kunnen niet meer genezen. Hierdoor kunnen ze gevaarlijk worden voor voorbijgangers. De werkzaamheden duren ongeveer zes weken en vinden vooral plaats in Hedel en Ammerzoden. 

Nieuwe aanplant
Het kappen zorgt voor een flinke kaalslag. Maar voor elke es die verdwijnt, wordt een nieuwe boom geplant. Om de biodiversiteit te versterken plant de gemeente verschillende soorten bomen, zoals de linde, esdoorn, els en beuk. Het is de bedoeling dat alle bomen voor 31 maart 2021 geplant worden.

Essentaksterfte
In heel Nederland lijden essen aan de essentaksterfte. Dit is een ziekte, veroorzaakt door een agressieve schimmel. De schimmel beschadigd het blad en groeit vervolgens door naar de bast van de boom. De ziekte is helaas niet te bestrijden. Daarom moeten we de aangetaste bomen die een risico leveren langs paden en wegen kappen.

Boomveiligheidscontrole
Maasdriel beheert ruim 16.500 bomen langs wegen binnen en buiten de bebouwde kom. Hiervan bestaat 20% uit essen. Uit de meest recente boomveiligheidscontrole is gebleken dat veel van de essen aangetast zijn door de ziekte.

Onderzoek en vergunning
De gemeente Maasdriel heeft onderzoek gedaan naar alle essen in de gemeente. Daarbij is bijvoorbeeld gekeken of er vogels of andere dieren in de bomen en daaromheen leven. Ook onderzocht men of er extra voorzorgsmaatregelen moeten worden uitgevoerd en of de Wet natuurbescherming niet wordt overtreden. De Omgevingsdienst Rivierenland heeft vervolgens de kapvergunning verleend die geen bezwaren opleverde.

Werkzaamheden
BTL voert de werkzaamheden voor ons uit. In de eerste drie weken worden bomen gekapt met behulp van een mobiele kraan. In de vierde week wordt ook de telekraan of verreiker ingezet. Die wordt gebruikt voor bomen die moeilijk bereikbaar zijn en die in de eerste drie weken niet zijn gekapt. Nadat alle bomen zijn gekapt, worden in de laatste twee weken de achtergebleven boomresten verwijderd.

Foto Gemeente Maasdriel

Lees meer over:

essen bomen
Deel dit bericht met je vrienden!