dinsdag 21 mei 2024

Alles over de Bommelerwaard

Gemaal Aalst tip voor Monumentendag

17 augustus 2023 (door BommelerwaardNet)

REGIO / AALST - Open Monumentendag 2023 is op 9 september. De regio herbergt diverse monumenten die het waard zijn om die dag te bezichtigen. Een van die parels is het H.C. de Jongh gemaal in Aalst. Waterschap Rivierenland zet deze, en andere locaties, op de tiplijst om te bekijken.

Op Open Monumentendag, opent Waterschap Rivierenland meer parels van watererfgoed dan ooit tevoren. In het gehele rivierengebied gaan twaalf bijzondere objecten open. Thema van Open Monumentendag is 'levend erfgoed'; veel erfgoed van het waterschap is nog altijd in bedrijf.

Zo is het 21 augustus 703 jaar geleden dat graaf Reinald II van Gelre de Drielse Wetering liet graven. Een jaar later volgde de Bommelse Wetering. Sluizen, molens en gemalen verrezen. Eén van de mooiste voorbeelden is het H.C. de Jongh gemaal in Aalst. Het doet nog altijd dienst.

Rijksmonument
Het gemaal uit 1935 ligt aan de Maasdijk tussen Aalst en Poederoijen. Op het oog klein, maar belangrijk: hier watert namelijk een flink deel van de Bommelerwaard af op de Maas. Het gemaal verving enkele voorgangers, waarvan gevelstenen zijn overgebracht naar de huidige achtergevel. Het ontwerp kwam van het Technisch Adviesbureau van de Unie van Waterschapsbonden. Het gemaal is gebouwd in beton en baksteen met een achtzijdig dak en veel ruiten.
Opvallend is het metselwerk als blokpilasters en balustrades. Het Rijksmonument is zeer gaaf, is kenmerkend gelegen aan de Maasdijk en vertelt het verhaal van het water in de streek.

Redenen te over om er op 9 september (ook) een kijkje te gaan nemen. Aldus het 750-jarige waterschap.

Foto Waterschap Rivierenland.

Lees meer over:

Aalst open monumentendag
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.