woensdag 24 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Geen draagvlak bij omwonenden voor grote aantallen arbeidsmigranten

30 maart 2021 (door BommelerwaardNet)

MAASDRIEL - ZUILICHEM: Ook een groep omwonenden keert zich middels een brief aan de gemeente tegen de voorgenomen aanallen arbeidsmigranten die gehuisvest worden aan de Parallelweg 1 in Zuilichem. Ook hebben de bewoners moeite met 150 arbeidsmigranten bij Dutch Berries aan de Uilkerweg. De briefschrijver stelt: 'Bovendien mogen er nog eens maximaal 20 arbeidsmigranten bij tuinders op hun perceel en maximaal 8 arbeidsmigranten per woonhuis in het buitengebied gehuisvest worden. Hierdoor komt het totale potentiële aantal arbeidsmigranten voor het dorp Zuilichem op meer dan 700.' En daar wringt de schoen.

De groep omwonenden ziet in dat arbeidsmigranten noodzakelijk werk verrichten en dat zij daarvoor zonder meer een goede huisvesting moetne krijgen. 'Wij zijn echter van mening, dat dit nu ten koste gaat van ons woongenot en dat er geld wordt verdiend over de rug van deze arbeidsmigranten. Blijkbaar hebben we niet van onze geschiedenis geleerd!'

Woon- en leefklimaat
De inwoners van het dorp Zuilichem, inclusief het buitengebied, claimen in de brief hun recht op een goed woon- en leefklimaat. Dat deel is, naar de mening van de briefschrijvers  in het ‘Beleid Huisvesting Arbeidsmigranten gemeente Zaltbommel 2019’ niet goed geregeld. 'Daarom zijn de bewoners van de Parallelweg een inventarisatie gestart om uit te zoeken of de dorpsbewoners het eens zijn met het gemeentelijk beleid om zoveel arbeidsmigranten in Zuilichem.' De conclusie is helder: er is geen draagvlak.

Evenredig verdelen
Bovendien meent de briefschrijver dat de ontsluiting van de locatie Parallelweg 'slecht' is. De infrastructuur in het dorp is niet berekend op een toename van genoemde aantallen mensen.
Daarnaast hebben de inwoners geen vertrouwen in KaFra. 'Zij hebben de omwonenden buitengesloten en hebben hun plannen al klaar.' De briefschrijver dringt er, mede namens de groep omwonenden, op aan dat de gemeente zijn beleid rond de grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten in het dorp Zuilichem zal heroverwegen. Men is van mening dat het aantal arbeidsmigranten evenredig over de gemeente Zaltbommel verdeeld moet worden.

Een mening die overigens gedeeld wordt door de dorpsraad van Zuilichem.

 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.