woensdag 30 september 2020

Alles over De Bommelerwaard

Wildernisvlees is natuurlijk vlees van runderen en paarden die leven in natuurlijke vrijheid.

Free Nature roept partij wildernisvlees terug

14 juli 2020 (door de redactie)

POEDEROIJEN - Wildernisvlees is natuurlijk vlees van runderen en paarden die hun hele leven in de vrije natuur doorbrengen, eten wat ze tegenkomen en geen medicijnen krijgen. Juist in dat vlees zijn nu bij runderen ongezonde stoffen aangetroffen. En dan met name in het Munnikenland, nabij Slot loevestein. De beheerder, Natuurorganisatie Free Nature, haalt nu een partij wildernisvlees terug. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vond té hoge gehaltes dioxine en poly chloor bifenyl (pcb) in het vlees. Het waarom is een raadsel.

Gecheckt
Om de natuurlijke aanwas van de kuddes in balans te houden, haalt Free Nature af en toe dieren uit het gebied. Niet herplaatste dieren worden geslacht en verkocht als wildernisvlees. De dioxine en pcb’s werden aangetroffen in een partij vlees van in maart geslachte runderen. Een deel is verkocht en haalt de natuurbheerder terug. Omdat onduidelijk is waarom er verontreiniging in het vlees zat, werd zekerheidshalve ook een partij van in juni geslachte runderen gecheckt. Ook daar werden te veel schadelijke stoffen gevonden. Dit vlees is vernietigd.

Free Nature: 'Onze klanten zijn 17-6-20 direct op de hoogte gesteld. Afwachtende van verdere onderzoeken konden wij pas gisteren het bericht publiceren. Ook wij hebben nog veel vragen.'

Vlees uit andere natuurgebieden van Free Nature is in orde bevonden. De verontreiniging betreft enkel vlees van dieren uit Poederoijen die graasden bij Slot Loevestein. Voorlopig worden geen runderen uit het Munnikenland geslacht.

Foto Bommelerwaard.net - ter illustratie.

Lees meer over:

slot loevestein Free Nature
Deel dit bericht met je vrienden!