donderdag 22 februari 2024

Alles over de Bommelerwaard

Frans Bauer biedt in Leven Zonder Letters de helpende hand

17 oktober 2023 (door BommelerwaardNet)

ROSSUM - In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Het moeite hebben met lezen en schrijven beperkt deze mensen enorm in hun dagelijks leven en in het vervullen van hun dromen. Vaak overheerst een gevoel van schaamte en durft er niet om hulp gevraagd te worden. In Leven Zonder Letters biedt Frans Bauer de helpende hand. In dit programma volgt hij 12 mensen die moeite hebben met basisvaardigheden. Zo ook Jose Brunselaar uit Rossum (Bieb Rivierenland).

Twaalf mensen die laaggeletterd zijn, daagt Bauer uit om hun grootste onzekerheid te lijf te gaan. Hun droom uit te laten komen. Maar vooral om te laten zien dat wanneer je om hulp vraagt er heel veel mogelijk is. De informatieborden op het station niet goed kunnen lezen en daardoor niet met de trein reizen. Niet kunnen solliciteren, omdat het lastig is om een sollicitatiebrief te schrijven. Voor veel Nederlanders zijn dit soort voorbeelden geen enkel probleem. Maar één op de zes mensen van 16 jaar en ouder kampt met dit soort moeilijkheden, omdat ze laaggeletterd zijn. Zo ook de twaalf mensen die Frans ontmoet in Leven Zonder Letters.

Worstelen
Bauer: ''Soms is iets op je lijf geschreven. Niet letterlijk als een tatoeage, maar de impact van laaggeletterdheid draag ik permanent mee door het leven. Hoe vaak ik mijn ouders, die moeizaam konden lezen en schrijven, zag worstelen met gevoelens van schaamte en onvermogen zijn niet op een hand te tellen. Over het maken van een programma rond dit onderwerp, twijfelde ik geen moment en zei ja. Ik hoop dat Leven Zonder Letters een bijdrage levert om het taboe rond laaggeletterdheid te doorbreken en mensen te inspireren een eerste stap te zetten tot verbetering."

Leven Zonder Letters, vanaf maandag 30 oktober om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO 1

Foto aangeleverd - Bieb Rivierenland

Lees meer over:

Rossum
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.