zaterdag 20 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Het resultaat is verbluffend en sfeervol.

Film over pittoresk Zaltbommel in 1921 nu in kleur uitgebracht

30 september 2021 (door BommelerwaardNet)

ZALTBOMMEL: Van een eerder in 1921 uitgebrachte film - in zwart/wit - is nu (honderd jaar na dato) een kleurenversie verschenen. Het resultaat is verbluffend.

De film toont de Sint Maartenskerk, de lokale markt, veel mooie gebouwen, een mooi panoramisch uitzicht over de stad met de nabijgelegen rivieren, de brug over de rivier de Waal, drukke scheepvaart op de rivier, de dijken langs de rivier, de prachtige oude watertoren (nog steeds bestaand!) en vele pittoreske plekjes in de oude stad, nu precies een eeuw geleden!

Schrijver, culturele entrepeneur Walter van Teeffelen laat in zijn bericht weten: 'De originele zwart-witfilm is bewegingsgestabiliseerd, snelheidsgecorrigeerd, verbeterd, hersteld en ingekleurd door middel van moderne kunstmatige intelligentie-videosoftware. Met dank aan Rick8888888.'

1000 jaar oud
Zaltbommel is een stadje in de provincie Gelderland. Het ligt in de Bommelerwaard, een vruchtbaar (rivierklei) landbouwgebied tussen de rivieren Maas en Waal. De stad is meer dan 1000 jaar oud. De eerste vermelding in de geschriften van een stad genaamd Bomala was rond het jaar 850. In 1350 verkreeg het stadsrechten.

Foto - still uit film.

Lees meer over:

Zaltbommel film
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.