woensdag 24 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Hugo de Groot schreef een brief aan Prins Maurits.

Expo ‘Cultuur onder vuur‘ geopend op Loevestein

19 september 2020 (door BommelerwaardNet)

POEDEROIJEN - Zaterdag (19-9) is de nieuwe tentoonstelling “Cultuur onder vuur” geopend op Loevestein. “We vieren dit jaar 75 jaar vrede en vrijheid. Dit vormde de aanleiding voor onze nieuwe tentoonstelling over de bescherming van kunst en erfgoed tijdens gewapende conflicten,” sprak directeur Ed Dumrese. 

“Tijdens de oorlog lagen er twee scheepsladingen met belangrijke historische documenten in de kelders van Loevestein: 1100 strekkende meter. Na 75 jaar zijn hier weer enkele van die toenmalig duizenden stukken te zien, waaronder een brief van Hugo de Groot aan Prins Maurits, de eerste besluiten van de VOC en een brief van Johan van Oldenbarnevelt.” 

Tijdens het dankwoord van Dumrese reed een jeep voor met een militair die de laatste stukken voor de tentoonstelling symbolisch overhandigde. Hiermee was de cirkel rond, aangezien onderduiker en militair Jan van der Pol tijdens de oorlog de stukken op Loevestein bewaakte. In de tentoonstelling is er speciale aandacht voor deze onderduiker en zijn bijzondere verhaal. 

Unesco
Hoofdspreker tijdens de opening was Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco commissie. Zij stelde dat “gewapende conflicten onterecht worden gezien als een ver-van-ons-bed-show. Maar als iets duidelijk is geworden de afgelopen periode, is dat ook in vredestijd collectieve onvrede zich op erfgoed kan richten” En verder: “De vernietiging van erfgoed is van alle tijden en van alle regio’s. Daarom onderstreept Unesco het belang van het nemen van beschermingsmaatregelen, juist in vredestijd. We zijn dan ook verheugd dat Loevestein via deze tentoonstelling hier aandacht voor vraagt.”

Unieke locatie
Ed Dumrese tot slot: “Slot Loevestein is een unieke locatie voor een tentoonstelling over bescherming van cultureel erfgoed. Hier zat de grondlegger van het volkenrecht, Hugo de Groot, gevangen en bereidde hij zich voor op zijn grote werk over oorlog en vrede. Verhalen over vrijheid, oorlog en vrede zijn rechtstreeks te koppelen aan de rijke geschiedenis van het slot. We hopen mensen aan te zetten tot nadenken over iets wat misschien vanzelfsprekend lijkt.”

De tentoonstelling “Cultuur onder vuur” is te zien van zaterdag 19 september tot en met zondag 28 februari 2021. 

Foto Slot Loevestein

Lees meer over:

Slot Loevestein historie cultuur
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.