vrijdag 19 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Eis Stichting De Maasveren om Coronasteun afgewezen

8 augustus 2022 (door BommelerwaardNet)

REGIO/BOMMELERWAARD - De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft terecht een verzoek om coronasubsidie van Stichting De Maasveren die veerdiensten exploiteert afgewezen. De aanvraag werd te laat ingediend en de minister hoefde in dit geval geen uitzondering te maken en het verzoek alsnog in behandeling te nemen, zo oordeelde de rechtbank. 

De stichting, die vijf veerdiensten over de Maas heeft (onder andere Alem-Maren Kessel), verzocht in mei 2021 om inkomensondersteuning vanwege de coronacrisis. De minister wees dit verzoek twee dagen later af, omdat het na de sluitingsdatum van 14 maart 2021 was ingediend. De stichting maakte bezwaar, maar ook dat wees de minister af. Daarop stapte de stichting naar de rechter.

Overmacht
De stichting erkende bij de rechter dat zij te laat was met de aanvraag maar wilde toch dat die in behandeling wordt genomen vanwege de grote financiële gevolgen door het mislopen van de coronasubsidie. Ook had de stichting met een “overmachtsituatie” te kampen door het arbeidsongeschikt worden en vertrek van medewerkers. Zodoende ontstonden er achterstanden. De stichting deed hiermee een beroep op het zogenaamde ‘buitenwettelijk begunstigend beleid’ op grond waarvan in overmachtsituaties een te laat ingediende aanvraag toch in behandeling wordt genomen.

Oordeel
De rechtbank was met de stichting eens dat sprake was van een overmachtsituatie, maar volgens de rechter kan niet worden gezegd dat die situatie heeft geduurd tot het einde van de aanvraagperiode. Bovendien had de stichting of diens vertegenwoordiger met de minister contact kunnen opnemen om te vragen wat hij moest doen om (wederom) voor inkomensondersteuning in aanmerking te komen. De rechter stelt: ‘Al met al is dus niet gebleken dat de overmachtsituatie tot 14 maart 2021 heeft voortgeduurd.’

Dit betekent dat de rechtbank het beroep van de stichting ongegrond verklaard en de minister het verzoek van de stichting niet alsnog in behandeling hoeft te nemen. 

Foto archief ter illustratie.

Lees meer over:

Bommelerwaard
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.