zaterdag 22 juni 2024

Alles over de Bommelerwaard

Inzet foto: Jack van Dongen

Eerste kievitsei van Gelderland gevonden in Bruchem

15 maart 2022 (door BommelerwaardNet)

BRUCHEM - Dinsdag (15-3) werd op een maisperceel in het Bruchemse Broek het eerste kievitsei van Gelderland gevonden. De vinder is Jack van Dongen van De Capreton in de Bommelerwaard. Hij vond ei op het maisland van een pluimveebedrijf in Bruchem. Met de vondst van het eerste kievitsei start het weidevogelseizoen waarin vrijwilligers samen met agrariërs de weidevogels beschermen.

Weidevogelvrijwilliger Jack van Dongen had vaker geluk met het zoeken naar kievitseieren. In 2020 vond hij het eerste kievitsei van Nederland op dezelfde plek. Hij wist daardoor waar hij moest zijn en ging vanaf 2 maart om de dag op pad op zoek naar een kievitsei.

Op 9 maart werd overigens in de gemeente Hof van Twente op locatie Hengevelde in Overijssel het eerste kievitsei van 2022 gevonden.

Bescherming
Vanaf nu gaat Jack en de andere weidevogelbeschermers uit zijn groep weer wekelijk op pad om de boeren te helpen met de bescherming van onder andere kievit, scholekster en grutto. Jack is al 15 jaar weidevogelbeschermer bij De Capreton. Pas toen hij stopte met werken kwam er tijd voor. Zijn vader bracht hem de liefde voor de natuur bij. Als 10-jarige vond Jack al eieren bij het dunnen van de bieten toen dat nog met de hand gebeurde.

Foto ter illustratie.

Lees meer over:

Bruchem
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.