vrijdag 19 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Het gebied was eerder een verdedigingsplek met een mottekasteel.

Drielse Motte en De Asbergkamp officieel geopend

18 oktober 2021 (door BommelerwaardNet)

KERKDRIEL- In de Duitse Weistraat in Kerkdriel komen het verleden en de toekomst bijeen in de waterberging ‘De Drielse Motte’ en het monument ‘De Asbergkamp’. Deze werden op 16 oktober officieel geopend.

De opening was tussen 14.00 en 16:00 uur. Medewerkers van Waterschap Rivierenland, gemeente Maasdriel, Hertog Jan en historici vertelden belangstellenden over De Drielse Motte en De Asbergkamp. 'Dit was een reis van 3 jaar, van motie tot monument, met tussenstations als meegraven bij de opgravingen, bellen met de brouwerij en heel veel uitpluizen in verschillende bibliotheken.' Aldus Michiel Alexander de Raaf (Water Natuurlijk / Waterschap Rivierenland).

Waterberging De Drielse Motte
Heftige hoosbuien komen steeds vaker voor, denk aan de situatie in juli. Om overlast van water bij hevige buien te verminderen, is het belangrijk om regenwater tijdelijk te bewaren in een berging en geleidelijk af te voeren. Bij voorspelde droogte kan de waterberging het water langer vasthouden om uitdroging van de grond te verminderen. Waterschap Rivierenland en gemeente Maasdriel legden daarom waterberging De Drielse Motte aan. 

Monument De Asbergkamp
In de Middeleeuwen zag het gebied rondom de waterberging er heel anders uit. Het was een verdedigingsplek met een mottekasteel: een burcht op een heuvel. Hoogstwaarschijnlijk bouwde Hertog Jan I van Brabant de burcht in de Limburgse Successieoorlog. Op die historische plek staat nu monument De Asbergkamp. Het monument is tot stand gekomen met een bijdrage van bierbrouwer Hertog Jan.

Foto Michiel Alexander de Raaf.

Lees meer over:

Kerkdriel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.