donderdag 28 maart 2024

Alles over de Bommelerwaard

700 arbeidsmiganten in Zuilichem op 1.700 inwoners vindt de dorpsraad teveel.

Dorpsraad Zuilichem wil huisvesting arbeidsmigranten spreiden

9 maart 2021 (door BommelerwaardNet)

ZUILICHEM - De huisvesting van arbeidsmigranten in Zuilichem blijft de gemoederen bezighouden. De Dorpsraad geeft aan 'verschillende reacties gehad te hebben van verontrustte dorpsgenoten.' .Om die reden werd opnieuw een brief naar de gemeente Zaltbommel gestuurd over de huisvesting van 150 arbeidsmigranten aan de Parallelweg 1in Zuilichem.

De dorspraad refereert aan eerdere plannen om bij de Heeren van Suylighem 400 arbeidsmigranten te huisvesten. Overeengekomen werd dat op die locatie er 150 zouden komen. Het plan voor nog een keer dat aantal zet kwaad bloed bij veel inwoners. Ook reageert de dorpsraad op het vestigen van 150 arbeidsmigranten bij Dutch Berries aan de Uilkerweg.

De dorpsraad schrijft: 'Dat worden er dan totaal 450. Dat zijn er meer dan bij het oorspronkelijke plan van de Heeren van Suylighem, terwijl dit nog niet het gelimiteerde aantal arbeidsmigranten is dat binnen het beleid huisvesting arbeidsmigranten is opgenomen. De inwoners voelen zich bedrogen en niet serieus genomen en dat geeft flinke weerstand.'

Communicatie
De dorpsraad spreekt KaFra Housing aan op de mnaier van communiceren, die men onacceptaberl noemt: 'In diverse berichtgevingen wordt onze naam genoemd, terwijl hierover met ons geen vooroverleg is geweest. Ons hierover vooraf informeren, had fatsoenlijk geweest. Wij worden pas gemaild nadat diverse inwoners de brieven hebben ontvangen en het krantenartikel is gepubliceerd.' Ook hebben de inwoners problemen met het tijdsrtip van de georganiseerde online informatiebijeenkomst . Het tijdstip, het moment en het aanmelden met NAW-gegevens vind men ongepast en in strijd met de AVG.

Verkamering
Maar er is meer. Aan het adres van KaFra Housing en de gemeente Zaltbommel stellen de briefschrijvers zorgen te hebben over 'de verkamering in dorpskernen in Zaltbommel of onder slechte omstandigheden in het buitengebied'. De dorpsraad vraagt zich af hoe de gemeente Zaltbommel dan wel niet omgaat met het welzijn van arbeidsmigranten. Ook over de handhaving zijn er twijfels evenals over de juistheid van de gestelde 'afname van de druk op de lokale woningmarkt' door de komst van de nieuwe huisvestingslocatie. Hoe dan?

Scheve verhouding
Aan de hand van een rekensom komt de dorpsraad uit op een totoasle huisvesting van arbeidsmigranten van 700. Dat vindt men te veel op 1.700 inwoners. 'Wij willen graag helderheid over de visie van gemeente Zaltbommel om de leefbaarheid van Zuilichem de komende jaren te waarborgen (...) en hoe de gemeente Zaltbommel zich hier voor in gaat zetten.' Dorpsraad Zuilichem is meer dan belangstellend hoe de gemeente  de arbeidsmigranten over alle kernen van gemeente Zaltbommel gaat verdelen.

Heroverwegen
De dorpsraad verzoek de gemeenteraad en het colege met klem af te zien van een tweede grootschalige huisvesting in Zuilichem. 'Daarnaast is ons verzoek om het beleid huisvesting arbeidsmigranten en de potentiële impact op het dorp Zuilichem samen met de Dorpsraad te bediscussiëren en opnieuw vorm te geven. Eén van de doelen van het nieuwe beleid is spreiding van het huisvesten van arbeidsmigranten over de gehele gemeente Zaltbommel, buiten Zuilichem. Nu wordt het stapeling in Zuilichem.'

Foto archief ter illustratie.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.