dinsdag 7 juli 2020

Alles over De Bommelerwaard

Dan moét je, maar waar kun je dan ...?

Door Corona meer toiletten nodig voor (fiets)toeristen

26 juni 2020 (door de redactie)

BOMMELERWAARD - Een punt waar misschien niet door iedereen zo direct bij stilgestaan wordt, is de ‘sanitaire stop-stress bij (fiets)toeristen. Juist in Coronatijd gaan naar verwachting meer mensen in eigen land op vakantie. Wie erop uittrekt, zal op enig moment een sanitaire stop moeten maken. En waar doe je dat dan?

Niet bij de horeca, want die laat vaak alleen mensen met een reservering toe, of heeft al het toegestane aantal gasten binnen zitten. Ook niet bij openbare toiletten, want die zijn er in Nederland nauwelijks. En bij zwembaden en bibliotheken zijn de toiletten ook nog niet direct toegankelijk. Kortom: drie van de vier toiletten in de zogeheten HogeNood-app zullen vaak niet beschikbaar zijn, verwacht de Maag Lever Darm Stichting. Dit maakt het Nederlandse toilettentekort nog erger dan het al was en veroorzaakt ‘sanitaire stop-stress’ bij mensen. En dat is vervelend voor henzelf, maar ook voor de toeristische sector.

Tijdelijke toiletten
D66 Maasdriel signaleert het probleem ook in de Bommelerwaard, eveneens een populaire regio onder (fietsende) toeristen. De zomer van 2020 zal naar verwachting meer mensen dan normaal naar de regio brengen. D66 Maasdriel: ‘Hoewel de teugels van de maatregelen rondom corona steeds meer vieren, kunnen wij ons voorstellen dat servicegerichte oplossingen welkom zijn in Maasdriel en de Bommelerwaard.’ Oplossingen zoals tijdelijke toiletten bij drukke fietsknooppunten en in dorpscentra. Er zullen komende periode minder tot geen evenementen zijn. ‘Werkloze’ mobiele toiletten en toiletwagens kunnen dus een helpende hand bieden.

Collegevragen
De partij richtte zich om genoemde redenen tot het college met de vraag of men beried is om op voor de hand liggende knooppunten in fietsnetwerken en/of dorpscentra mobiele toiletten te plaatsen. “Daarmee kunnen we bijvoorbeeld horeca en andere instellingen assisteren in het naleven van Coronaregels, indien er bijvoorbeeld geen reservering is gemaakt of er al teveel mensen in de horecagelegenheid verblijven, als fietsende toeristen alleen een sanitaire stop wensen te maken.”

D66 Maasdriel vraagt zich af of het college bereid is deze voorzieningen te handhaven tot 1 september 2020 om zo ‘sanitaire stop-stress’ bij een specifieke doelgroep (fietsende) toeristen in de zomerperiode weg te nemen? 

Foto archieffoto ter illiustratie

Lees meer over:

sanitair toiletten
Deel dit bericht met je vrienden!