vrijdag 29 maart 2024

Alles over de Bommelerwaard

Duitse militairen werden vaker ingekwartierd bij burgers. Zo ook in Bruchem.

December 1944. Een bijzonder kerstverhaal uit Bruchem

16 december 2020 (door BommelerwaardNet)

BRUCHEM / KERKDRIEL - 75 jaar na dato weet Gerrit Verkuil, die nu in Kerkdriel woont, nog heel veel details uit de kerstperiode van december 1944. Als 15-jarige jongen beleefde hij die tijd dan ook zeer intens. In het bijzonder die kerstavond als een detachement Duitse militairen in zijn ouderlijk huis verblijft. Samen met zijn ouders, broers en zussen en een vijftiental evacuees.

Duitse militairen trokken december 1944 door de Bommelerwaard naar het Land van Heusden en Altena om via Keizersveer naar België te gaan voor het Ardennenoffensief. De geallieerden moesten daar letterlijk in de tang genomen worden. De Slag om de Ardennen werd uiteindelijk het laatste grote offensief van de Duitse Wehrmacht aan het westfront.

Kerst
Op weg naar de Ardennen sliep een aantal Duitse militairen in het lege kippenhok. In de voorkamer van de boerderij werd op kerstavond eerst nog Weihnachten gevierd. Wat hij zag en ervaarde, zou op de jonge Gerrit een onuitwisbare indruk maken. Na 75 jaar emotioneert de herinnering hem nog steeds.

Video
De lokale omroep voor de Bommelerwaard, Oké Media, ging in Kerkdriel bij Verkuil op bezoek en registreerde zijn verhaal in een boeiend tweeluik. Woensdag (16-12) kwam het eerste deel online. Maandag (21-12), vier dagen voor Kerst, volgt het tweede deel. Onderstaand deel 1.

Radio
Eerder was de voormalig onderwijzer en gewezen journalist ook te gast op de radio, bij Oké Magazine. Toen vertelde hij zijn verhaal over de gebeurtenis in april 1945 bij de Stadswallen van Zaltbommel. Het Hoge Singelbolwerk blijkt een voormalige begraafplaats te zijn van 71 bij Hedel gesneuvelde Duitse militairen en één Canadees. Dat verhaal werd opgenomen op een podcast.

 

Foto archief ter illustratie.

Zie ook:

Lees meer over:

kerst Tweede Wereldoorlog
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.