dinsdag 21 mei 2024

Alles over de Bommelerwaard

Het Waterschap loost nog wel, maar houdt water op tijd vast.

De zomer komt terug en daarmee ook de droogte

8 augustus 2023 (door BommelerwaardNet)

BOMMELERWAARD - Na regen komt zonneschijn. Deze week keert de zomer terug met zon en daarmee ook het droge weer. Na de vele neerslag voert Waterschap Rivierenland nog wel water af, maar houdt op tijd water vast voor de drogere weken. 'De rivieren stijgen nog licht, maar daarna zal een langzame daling inzetten.' Water is dus altijd in beweging.

De afgelopen week kende lokale piekbuien van 60mm op een dag. De vele regen en de stijgende rivierwaterstanden maken dat het rivierengebied nat is. 'Het teveel aan water voeren we af. Dankzij het tijdig maaien van kwetsbare delen lukte het om wateroverlast te vermijden. Op de meeste plekken zakken de sloten nu naar waterstanden op of net boven zomerpeil. Op de hoger gelegen oeverwallen voeren we alweer wat water aan.'

Weer en rivier
Deze week slaat het weer om: na dinsdag valt er amper nog regen en keert de zomer terug met normale temperaturen van 25 ⁰C. Zon en wolken wisselen elkaar af, neerslag wordt de komende weken nauwelijks verwacht. De waterstand op de Rijn bij Lobith stijgt net boven de NAP + 9,0 m en zakt na het weekend weer langzaam. Het debiet in de Maas bij meetpunt St. Pieter piekte kort boven 300 m³/s en zal zakken naar normale waarden voor de tijd van het jaar.

Peilbeheersing
De vele regen zorgde voor volle sloten, die nu weer zakken. 'Zodra we de normale zomerpeilen naderen, stoppen we met afvoeren en houden we water vast voor de droge periode die volgt.' Door neerslag en hogere rivieren is vrijwel overal de grondwaterstand gestegen naar normale waarden voor de zomer of iets daar boven. Gezien de weersverwachtingen zal de vraag in de fruitsector niet groot zijn, want beregening tegen zon en hitte is niet aan de orde. Bovendien is de oogst aanstaande.' Aldus het waterschap.

Foto archief ter illustratie.

Lees meer over:

Bommelerwaard
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.