vrijdag 19 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Bart Schreuders (ZVV) is de informateur.

De stemmen zijn geteld, de informateur kan aan het werk

22 maart 2022 (door BommelerwaardNet)

ZALTBOMMEL - Op maandag (21-3), tijdens de openbare zitting van het centraal stembureau, werd de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen 2022 officieel bekend gemaakt.

In Zaltbommel zijn er 23.324 kiesgerechtigden. In totaal zijn er 13.768 stemmen uitgebracht. Het opkomstpercentage komt daarmee op 59,2 procent. Landelijk is dit 50,3 procent.

De zetelverdeling is als volgt:

Partij  Aantal zetels
SGP 5
ZVV 5
CDA 1
ChristenUnie 2
VVD 3
SP 1
D66 1
BVNL 1
Partij van de Arbeid 1
GroenLinks 1

 

Rechtmatigheid
Op dinsdag (22-3) beoordeelde de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering de rechtmatigheid van de verkiezingen. Ook werd beoordeeld of de nieuw verkozen leden op grond van de gemeentewet in de gemeenteraad mogen komen. Op deze avond werd eveneens afscheid genomen van de raadsleden die niet meer terugkeren in de gemeenteraad.
Op 30 maart worden de (nieuwe) raadsleden tijdens de raadsvergadering geïnstalleerd voor de periode 2022-2026.

Informateur
Zaltbommel Veranderen met Visie (ZVV) is de grootste politieke partij in de gemeente geworden. Om die reden is Bart Schreuders, huidige fractievoorzitter ZVV, aangewezen als informateur. Schreuders zal dit uitvoeren met Kees Zondag, huidige wethouder ZVV. De informateurs nodigen deze week de partijen uit voor de eerste gesprekken voor coalitievorming.

Advies
Tijdens het informatieproces worden de mogelijkheden onderzocht om een coalitie met een meerderheid in de gemeenteraad te vormen. De informateurs geven een advies over de beste combinatie van de partijen. Hierna begint het formatieproces. Dit bestaat uit onderhandelingen over de inhoud van een coalitieakkoord en de samenstelling van het college.

Foto Bommelerwaard.Net

Lees meer over:

Maasdriel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.