vrijdag 29 maart 2024

Alles over de Bommelerwaard

Dakpannenmuseum krijgt mogelijk woonfunctie

2 april 2021 (door BommelerwaardNet)

ALEM - Het dakpannenmuseum in het voormalig NH-kerkje aan de St. Odradastraat in Alem is per 1 april gesloten omdat de huurder zijn overeenkomst heeft opgezegd. In de wandelgangen klinken geluiden dat er het college het NH-kerkje zou willen verkopen. Dat verontrust CDA Maasdriel.

In de actuele kerkenvisie staat opgenomen dat het dorp wordt betrokken bij het vinden van een nieuwe invulling van het culturele erfgoed. Het CDA juicht het toe dat de gemeente in gesprek is met de dorpsraad Alem die, samen met enkele Alemse verenigingen en stichtingen, initiatieven met culturele insteek wil ontplooien.

Voorstellen
In de wandelgangen klinken geluiden dat er diverse, ook financiële, voorstellen gedaan zijn aan de gemeente die het Alemse dorpshuis ten goede komen. Het CDA ontvangt daarnaast signalen dat het college voornemens is om het voormalig NH-kerkje aan de St. Odradastraat in Alem te verkopen. Er zou zelfs al een aspirant-koper zijn die het zou willen gaan gebruiken als woonruimte.

Signalen
De CDA-fractie stelde in november 2020 vragen tijdens de commissievergadering S&F. Wethouder van Hoften gaf toen aan de gemeente raad te informeren als er concrete plannen zouden zijn. 'Tijdens de laatste commissievergadering Samenleving & Financien (S&F) van 23 maart jl. is er in ieder geval niet door de wethouder over het voormalig NH-kerkje gesproken. Afgaand op alle signalen die het CDA ontvangt kunnen we echter wel stellen dat van concrete plannen inmiddels sprake is.' En dat wringt bij de partij.Men ziet het voormalig NH-kerkje, samen met de historische grafheuvel in De Steeg en de oude dorpskern van Alem, als een uniek stukje geschiedenis en cultureel erfgoed van Maasdriel.

Vragen
CDA Maasdriel wil weten of er een voornemen is voor de verkoop van het NH-kerkje. En als dat zo is waarom men dan niet ingaat op de voorstellen de voorstellen van de dorpsraad namens diverse Alemse verenigingen en stichtingen. Tevens wil men weten sinds wanneer een verkoop in beeld is gekomenen op welke wijze men denkt het voormalig NH-kerkje te verkopen, openbaar of onderhands.

De partij maakt zich zorgen over de wijze waarop de gemeente het authentieke en historische dorpsgezicht van Alem, waar het voormalig NH-kerkje een wezenlijk onderdeel van is, in stand gaat houden. Dat geldt ook voor de historische en bijzondere begraafplaats met baarhuis achter het kerkje. 'Er zijn momenteel meerdere graven zichtbaar aanwezig van zowel protestante als katholieke geestelijken, om het bijzondere karakter van deze begraafplaats nog maar eens te duiden.' 

Wordt vervolgd dus

Lees meer over:

Alem Dakpannenmuseum
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.