donderdag 22 oktober 2020

Alles over De Bommelerwaard

Bommelse politiek stelt vragen over jongeren en gezondheid

25 september 2020 (door de redactie)

ZALTBOMMEL - Eind juni werden door GGD Gelderland-Zuid de cijfers bekendgemaakt over het welzijn van de jongeren in de gemeente Zaltbommel. D66, CDA en PvdA-GL vinden het reilen en zeilen van de jeugd van groot belang en doken daarom in de cijfers.

De cijfers laten een verbetering zien op het gebied van roken en de inname van frisdrank. De jeugd in Zaltbommel geeft ook aan met plezier naar school te gaan. Hier zijn we blij mee. Toch zijn er, zoals meestal bij de bekendmaking van dit soort gegevens, ook zorgen te constateren. 

De drie oppositiepartijen hebben daarom vragen gesteld aan het college om duidelijkheid te krijgen over deze zorgen.

Sexting
Elke Meyers (D66) zegt hierover: ‘’Natuurlijk zijn wij blij met de vooruitgang die er op sommige onderwerpen is geboekt. Zaltbommel is veel bezig met preventie en het bereik van onze jongeren. Toch zijn er onderwerpen waar wij als raadsleden wel van zijn geschrokken en die we ook graag verbeterd zouden zien. Om deze reden zijn er vragen gesteld over Sexting en de tolerantie onder de jeugd als het gaat om seksuele geaardheid. In november 2019 heeft D66 hier al een motie ingediend die is aangenomen. Het is belangrijk dat we de vinger aan de pols houden en dat onze jeugd zich bewust is van de risico’s van het doorsturen van seksueel getinte foto’s.’’

Raadslid Anneliese van Oort (PvdA/ GL) vult hierop aan: “Discriminatie en sexting stopt niet bij onze rivieren, dus serieuze aandacht en uitbanning van deze verwerpelijke zaken gaat ook ons aan."

Cijfers
De cijfers laten zien dan 17% van de jeugd in onze gemeente het verkeerd vindt als je homo of lesbisch bent. Dit ten opzichte van de 10% van de jongeren in de gehele provincie Gelderland. Ook geeft maar liefst 37% van de jongeren aan dat zij zeer veel sociale afstand voelen ten aanzien van leeftijdgenoten die vallen op iemand van hetzelfde geslacht. 

De partijen CDA, PvdA-GL en D66 zijn in samenwerking met andere partijen druk bezig met tolerantie binnen onze gemeente en het realiseren van een inclusieve samenleving. “Iedereen telt mee en iedereen moet vrij zijn in deze gemeenten om te kunnen leven en zijn zoals hij of zij dit wenst. Dit wel met respect voor ieders cultuur, geloof, geaardheid, lichamelijk welzijn en mogelijke beperkingen’’ aldus Nadine Koster (CDA). 

Sporten
Ook maken de partijen zich zorgen dat jongeren minder bewegen en sporten. Dit terwijl er vanuit de gemeente en sportverenigingen al een hoop georganiseerd wordt. Daarnaast blijft gezond eten en drinken een blijvend aandachtspunt. De inzet op positieve gezondheid moet dan ook zeker niet afgebouwd worden.

Foto Bommelerwaard.Net

Lees meer over:

d66
Deel dit bericht met je vrienden!