vrijdag 19 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Het college vraagt de raad akkoord te gaan.

Cultureel centrum Zaltbommel wordt ‘hybride cluster’

30 oktober 2021 (door BommelerwaardNet)

ZALTBOMMEL - Op 17 december 2020 besloot de gemeenteraad om op basis van de zogenaamde de buurthuis-plusvariant te komen tot één cultureel centrum in de gemeente Zaltbommel. Het college onderzocht een aantal varianten voor zowel de locatie als de omvang als vervanger van de Poorterij. De meest geschikte variant is volgens Burgemeester en Wethouders de “buurthuis plus”: een gebouw met diverse functies, maar ook een grote zaal met een vlakke vloer geschikt voor uitvoeringen. Wel speelden een aantal voorwaarden een rol.

In het plan dienden ook de functies van Pand 9 betrokken te worden. Locaties als de Waluwe III en de Sint Maartenkerk, of een combinatie (hybride variant), moesten in het olan gekeken worden. Dat is gebeurd en het college vraagt de raad akkoord te gaan met de uitgewerkte plannen.

Hybride variant
Het college stelt de raad voor in te stemmen met de zogeheten hybride variant. Deze optie werd, inclusief organisatiemodel, uitgewerkt in het rapport ‘Cultuurcluster Zaltbommel Businesscase Hybride Variant’
Dit betekent dat er nieuwbouw plaatsvindt in de Waluwe III, maar ook dat de Sint Maartenskerk gebruikt gaat worden, deels als huiskamer/buurthuis, maar ook voor andere passende functies. Te denken valt aan de gebruikers van de Poorterij voor de verhuur van zaaltjes, evenementen, toerisme en concerten. BenW: 'Onderdeel ervan is dat ook de Protestantse Gemeente Zaltbommel (PGZ) in de kerk blijft kerken.'

Pand 9
Het college heeft ook onderzocht of de functies van Pand 9 ondergebracht kunnen worden in het cultureel centrum in de Waluwe en/of de Sint Maartenskerk. Op een enkel gebruik na is dit niet haalbaar. Deels vanwege de (huur)kosten, deels vanwege de aard en omvang van het gebruik. 'We onderzoeken of verplaatsing op termijn naar bestaand vastgoed haalbaar is.' Aldus het college.

Om de hybride variant te kunnen realiseren, komt de Sint Maartenskerk in gemeentelijk eigendom. De PGZ, als huidige eigenaar, doet dan een bijdrage in de investeringskosten voor de kerk en zal vervolgens huurder worden van de kerk.
Voor beheer, exploitatie en programmering van beide locaties zal één overkoepelende stichting worden opgericht.

Kosten
De investeringskosten voor de ontwikkeling van de Sint Maartenskerk en nieuwbouw in de Waluwe bedragen (inclusief grondkosten) ruim 10 miljoen euro. De structurele exploitatielasten van  587.000 euro worden gedekt uit het budget beleidsvoornemens.

Lees ook: De Poorterij; Buurthuis-plus? Zeker niet!

Zie ook:

Lees meer over:

Zaltbommel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.