maandag 30 november 2020

Alles over De Bommelerwaard

Geen concrete aanwijzing voor brandstichting.

BZC’14: ‘Focus op schade herstellen op korte termijn’

14 november 2020 (door de redactie)

BRAKEL - 'Ook deze tegenslag komen we te boven!' Zo begint de blog van Lars Pijlman, voorzitter BZC'14 daags na de verwoestende brand (12-11) gericht aan de leden en alle andere bewoners van de dorpen die de club een warm hart toedragen. Een verhaal met pit en passie dat steun verdient. Bommelerwaard.Net plaatst het daarom integraal.

"Met tranen in de ogen stonden enkele (bestuurs)leden en ik vanochtend vroeg bij de ravage die door de brand vannacht is aangericht. Ik moest direct denken aan al die vrijwilligers die dag en nacht klaar staan voor onze vereniging. Aan al onze jeugdleden die zoveel plezier beleven aan het spelletje, maar nu al een hele tijd geen wedstrijdjes kunnen spelen. Aan de jongens die afgelopen zomer juist de coronatijd zo goed hadden benut door de kleedkamers fantastisch op te knappen. Ook de herinneringen over het afgebrande Veerhuis begin jaren ’80 kwamen bij de aanwezigen vandaag naar boven. Maar de cruciale vraag bij mij was toch: hoe komen we deze nieuwe klap in een hele lastige coronatijd te boven?
 
Bramdweer heeft superwerk geleverd
Maar laten we even teruggaan naar vannacht. Om 02.15 uur kwam er een melding binnen bij de brandweer dat de kleedkamers aan ’t Veer in brand stonden. Om 03.00 was de brand onder controle en begon het nablussen. Dankzij de vakkundige inzet van de brandweer is een deel van de kleedkamers bewaard gebleven en is ons clubgebouw zelfs nauwelijks beschadigd. Slechts enkele ruiten zijn door de hitte gebarsten.
 
Wel grote schade
Helaas geldt dat niet voor kleedkamer 2, het materiaalhok en de verzorgingsruimte. Deze zijn totaal verwoest. Kleedkamer 1 en het scheidsrechterverblijf zijn zwaar beschadigd. Dit geldt ook voor het gehele dak van dit deel van de kleedaccommodatie. Positief lichtpuntje is dat de kleedkamers 3 t/m 6 weliswaar schade hebben (vooral aan het plafond), maar dat dit kan worden hersteld. Naast de schade aan het gebouw is ook veel inventaris verloren gegaan. De vorig jaar voor onze 20 teams aangeschafte wedstrijd- en trainingskleding, waar we allemaal zo trots op waren, is in rook op gegaan. Dit geldt ook voor al onze wedstrijd- en trainingsballen, pionnen, hesjes, vlaggen, beregeningsapparatuur en andere gereedschappen etc. Door de brand is er bovendien geen elektriciteit, warm water en verwarming meer in de kleedkamers die nog overeind staan. Kortom, een nachtmerrie.
 
Geen concrete aanwijzing voor brandstichting
De brandweer en politie sloten vannacht brandstichting niet uit. Onder meer omdat op twee plekken in de kleedaccommodatie brand is geweest.
Ook de vrachtautobrand twee uur daarvoor in Zuilichem was in dat verband verdacht. Vanochtend heeft echter een nader onderzoek door een onafhankelijk expert plaatsgevonden. Hieruit komt naar voren dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor brandstichting (NB: de braakschade die aan deuren te zien is, is veroorzaakt door de brandweer). Het moet dus niet worden uitgesloten dat de brand is ontstaan door een andere oorzaak.
 
Focus op schade herstellen op korte termijn
Onze focus ligt nu op het zo snel mogelijk herstellen van de schade. De gesprekken met de verzekeraar zijn vandaag goed verlopen. Delen die niet meer hersteld kunnen worden zullen worden gesloopt. Dat ziet er een stuk prettiger uit voor iedereen. Daarnaast zetten we alles op alles om de kleedkamers 3 t/m 6 zo snel mogelijk gebruiksklaar te krijgen. De plafonds zullen moeten worden gereinigd en deels vervangen. En er moeten noodvoorzieningen worden getroffen om deze kleedkamers weer aan te sluiten op water, elektra en cv-installatie. Alles is erop gericht om weer op een veilige manier gebruik te kunnen maken van deze kleedkamers zodra we weer mogen voetballen.

En dag na morgen
Begin volgende week komt het bestuur bij elkaar om de overige consequenties van de brand met elkaar door te nemen. Denk bijvoorbeeld aan hoe we omgaan met het herstel van de verloren gegane ruimtes en het gebruik van de accommodaties. We zullen dit uiteraard ook met de leden afstemmen.
 
BZC ’14 is meer dan een voetbalclub!
In tijden van tegenslag leer je je vrienden kennen. Hartverwarmend was dan ook te zien hoe begaan veel leden zijn met het lot van de vereniging. Talloze leden kwamen vandaag even langs om hun hart te luchten. Weer een teken dat de vereniging meer is dan alleen maar een sportclub, maar ook een belangrijke plek inneemt voor veel inwoners van Brakel, Zuilichem en Poederoijen. Nu al wordt acties op gestart om ons te ondersteunen. Super om dat te zien en dat sterkt me in de gedachte dat we ook deze wedstrijd gaan winnen.
 
Wel doe ik hierbij graag een oproep richting de gemeente Zaltbommel. Van de zomer hebben we nogmaals onze plannen voor het MFA gepresenteerd aan de raadsfracties. De reacties waren zonder uitzondering wederom positief. Nog dit jaar zal de raad besluiten of ze met het MFA de volgende fase in willen gaan: het verder ontwerpen van de nieuwe accommodatie. Ik vertrouw erop dat de raad en gemeentebestuur van Zaltbommel dit keer wel doorpakt. We hebben die duw in de rug juist nu keihard nodig om met vertrouwen de toekomst van onze mooie vereniging tegemoet te zien."

Foto BZC’14 op FB.

Zie ook:

Lees meer over:

voetbal sport BZC'14
Deel dit bericht met je vrienden!