donderdag 22 februari 2024

Alles over de Bommelerwaard

Het monumentale pand kreeg kozijnen met dubbelglas.

Burgemeester Zaltbommel voert ongeoorloofde verbouwing uit aan eigen huis

7 februari 2024 (door BommelerwaardNet)

ZALTBOMMEL - Pieter van Maaren, burgemeester van Zaltbommel, ligt onder vuur vanwege een ongeoorloofde verbouwing aan zijn monumentale woonhuis. De eerste burger liet bij een verbouwing van het rijksmonument nieuwe kozijnen met dubbel glas plaatsen. Een woning is een rijksmonument als dat van algemeen belang is door ‘zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde’. Aan een dergelijk pand kan niet ‘zomaar’ iets aan veranderd worden.

Bij Omroep Gelderland valt te lezen dat de monumentencommissie in een brief aan de gemeenteraad en de commissaris van de koning heeft laten weten dat de burgemeester "willens en wetens" de wet heeft overtreden.

Zelf zegt Van Maaren in het Brabants Dagblad “oerstom” te zijn geweest. Hij stuurde inmiddels een excuusbrief aan de gemeenteraad, die woensdagavond (7-2) achter gesloten deuren over de ontstane situatie spreekt.

Kozijnen
Uiteindelijk gaat het om een kleine verbouwing van het pand in 2020. De burgemeester kreeg volgens de monumentencommissie toestemming om achterzetramen te plaatsen. Op die manier zou het monument niet aangetast worden. Het liep alleen anders toen er nieuwe kozijnen met dubbel glas in de gevels verschenen. De oude, beeldbepalende, kozijnen werden verwijderd.

Bouwvergunning
De zaak ging rollen toen de verbouwing door een toezichthouder werd ontdekt. Van Maaren vroeg eind 2023 een nieuwe bouwvergunning aan om de situatie te legaliseren. 

Integriteitskwestie
Jan Vellekoop (voorzitter monumentencommissie) vindt er het zijne van en noemt het ‘een integriteitskwestie’. Van Maaren in zijn excuusbrief: ‘De aanpassing terugdraaien is helaas niet mogelijk. Ik probeer zo goed mogelijk samen te werken om alsnog tot voldoende resultaat te komen.’

Wordt vervolgd.

Foto archief ter illustratie.

Lees meer over:

Zaltbommel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.