maandag 30 november 2020

Alles over De Bommelerwaard

Een sterke start maakt het verschil

BMX’er Twan van Gendt traint op replica olympische Tokio-baan in Ammerzoden

21 oktober 2020 (door de redactie)

AMMERZODEN - Wereldkampioen BMX-race Twan van Gendt uit Velddriel heeft zijn eigen replica van de olympische BMX-baan van Tokio. Bij de fietscrossbaan in Ammerzoden, waar hij zijn eerste meters maakte op de BMX, bouwde Twan met behulp van zijn sponsor de starthelling en de eerste bulten van de olympische baan identiek na.

Twan van Gendt won vorig jaar in België de wereldtitel, doordat hij vanaf de start direct al zijn concurrenten achter zich liet. Om een kans te maken op een gouden plak in Tokio bij de Olympische Spelen, bereidt hij zich nu optimaal voor: “Ik weet dat ik het verschil moet maken op de start en eerste twee bulten. Mijn sponsor en ik bedachten toen om de olympische baan deels na te bouwen, zodat ik komende tijd vlakbij huis de eerste 125 meter kan perfectioneren.”

Replica olympische baan
De BMX-baan in Ammerzoden heeft de officiële startheuvel van 8 meter hoog en exact de eerste 125 meter van de baan in Tokio. Bij BMX-race starten 8 rijders tegelijk op de 8 meter hoge startheuvel. Met een snelheid van 65 kilometer per uur rijden ze dan richting de eerste springbulten. Daar kun je volgens Van Gendt het verschil maken: “De manier waarop je de eerste en tweede bult aanvliegt, komt aan op techniek. De komende maanden ga ik op zoek naar de beste techniek, waarbij ik continu contact houd met de baan en snelheid blijf maken.” (Tekst loopt door onder de foto.)Trots
Dat Maasdriel een wereldkampioen voortbrengt met olympische ambities kan de gemeente alleen maar toejuichen en ondersteunen. Wethouder Erik van Hoften is trots: “Twan van Gendt maakte zijn eerste meters op de BMX ongeveer een kwart eeuw geleden op deze baan in Ammerzoden. Dat hij nu weer in Ammerzoden traint voor zijn olympische droom is geweldig. Wij zijn blij dat we Twan kunnen helpen door de replica van de olympische starthelling mede te faciliteren. De 8 meter hoge helling is in slechts een week tijd gebouwd. De starthelling is afgezet en alleen toegankelijk onder begeleiding van Twan van Gendt. Veiligheid is voor ons van het grootste belang, al mag Twan van Gendt de baan zo vaak ‘onveilig’ maken als nodig is. We wensen hem veel succes op weg naar Tokio.”

Impuls
Als erelid van Fietscrossclub Ammersoyen wil Van Gendt lokale jeugd laten kennismaken met de sport. Hij hoopt dat deze baan een extra impuls is voor aankomende talenten om het verschil te maken. “Het is in eerste instantie mijn trainingsbaan natuurlijk. Maar ik wil ook kijken hoe we hier andere BMX’ers van kunnen laten meegenieten. Want het is zonde om zo’n mooie baan alleen voor mezelf te houden”, besluit van Gendt.

Om de clip te bekijken KLIK hier...

Foto gemeente Maasdriel

Zie ook:

Lees meer over:

sport wereldkampioen BMX
Deel dit bericht met je vrienden!