vrijdag 29 maart 2024

Alles over de Bommelerwaard

Bijna 20 jaar cel voor hoofdverdachte afpersing en aanslagen fruitbedrijf Hedel

27 september 2022 (door BommelerwaardNet)

HEDEL - De rechtbank in Arnhem veroordeelde dinsdag (27-9) vijf mannen voor een reeks aanslagen op woningen van (voormalige) medewerkers van fruitbedrijf De Groot uit Hedel. De hoofdverdachte, Ali G., kreeg 19 jaar en tien maanden.

Ook vier anderen waren volgens justitie betrokken bij geweldpleging en afpersing van personeel van de Hedelse fruithandel De Groot. Drie verdachten kregen celstraffen van 2, 6 en 9 jaar. Een jongeman, betrokken bij twee aanslagen in Tiel en Waardenburg, kreeg jeugd-tbs. Drie anderen, twee mannen en een vrouw, werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. 

Afpersing
De afpersingen begonnen in mei 2019 nadat een grote hoeveelheid cocaïne in een lading fruit van het bedrijf was ontdekt. De rechtbank noemt het ‘een afpersingszaak van enorme omvang’. Achterliggende jaren werden tientallen volkomen onschuldige personen slachtoffer van aanslagen op hun woningen. Enkel omdat zij op een personeelslijst staan van het fruitbedrijf. 

De rechter stelde: ‘De aanslagen zijn niet alleen ontzettend gevaarlijk, maar zorgen bovendien voor gevoelens van onveiligheid en angst in de samenleving, in het bijzonder in de Bommelerwaard.’

Schadevergoeding
Alle mannen moeten ook een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. De schadevergoedingen variëren van vijfduizend euro tot bijna zeventigduizend euro. Deze bedragen bestaan uit zowel smartengeld als materiële schade.

Klik op de link voor de volledige uitspraak van de Rechtbank in Arnhem.

Zie ook:

Lees meer over:

Hedel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.