donderdag 28 maart 2024

Alles over de Bommelerwaard

Bewoners vrezen overlast van industrie pal voor hun deur.

Bewoners Maasdijk Hedel hebben zorg over mogelijke komst zandoverslagbedrijven

10 maart 2023 (door BommelerwaardNet)

HEDEL - Bewoners van de Hedels Maasdijk nummers 21 tot en met 51 hebben de gemeente een brief gestuurd waarin zij hun zorgen uiten over de locatie na een mogelijke verplaatsing van de twee zandbedrijven bij de Zandmeren. Wethouder Peter de Vries tekende in november 2022 namens de gemeente een intentieovereenkomst met Maasfront Kerkdriel B.V. Partijen spraken toen onder meer af dat er een haalbaarheidsonderzoek zou komen naar beëindiging of verplaatsing van de aldaar gevestigde zandbedrijven.

Een groep bewoners van de Maasdijk vraagt zich af hoe de vlag erbij hangt. Via een artikel op de social media (december 2022) vernam men van de onderzoeksplannen om de zandoverslagbedrijven bij de Zandmeren te verplaatsen naar de uiterwaarden tussen de twee bruggen van Hedel. De gemeente liet toen weten dat bewoners bij deze plannen betrokken zouden gaan worden. De bewonersgroep liet weten graag op de hoogte gehouden te worden, maar heeft sindsdien niets meer van de gemeente gehoord. Men klom daarom in de pen en stuurde het college een brief.

Onderzoek
Men licht in dat schrijven de bestaande zorgen toe: 'In 2009 is hetzelfde plan onderzocht en hebben de (deels huidige) bewoners hun zorgen geuit. Correspondentie hieromtrent en de Milieu-effectrapportage is reeds in ons bezit. De eerste vraag die bij ons opkomt: wat is er nu anders dan in 2009 en waarom zou het plan nu wel uitvoerbaar zijn? En wat maakt dat dit plan opnieuw onderzocht zou moeten worden?'

De huidige bewoners informeren het college en de gemeenteraad over hun 'eerste selectie van zorgen, vragen en gedachten'. Zo wil men onder meer de status weten van het project en in hoeverre er al met de uitwerking is begonnen. De groep vraagt zich tevens af in hoeverre er ook andere mogelijke locaties en alternatieven overwogen worden en of men als bewoners nog betrokken wordt bij de verdere voortgang.

Vragen
Men wil verder weten welk of bij het ter tafel liggende plan ook gekeken naar aspecten als waterafvoer en doorstroom van de Maas, consequenties en risico’s voor de scheepsvaart, het effect op naastgelegen natuurgebieden en inhoeverre een goed woon- en leefklimaat nabij de woninigen behouden zal blijven.

In de brief worden nog veel meer vragen gesteld, zoals bijvoorbeeld 'Wordt in het onderzoek meegenomen wat de invloed is op de stevigheid/kwetsbaarheid van de dijk en in combinatie daarmee het steeds zwaarder wordende treinverkeer op de huizen? (verzakking, scheuren), welke overlast veroorzaakt wordt door stof en/of zand van de zandoverslag met de steeds meer toenemende wind voor de Maasdijk en misschien zelfs voor de Maasboulevard?' Maar ook wil men weten wat de geluids- en verkeersoverlast is voor omwonenden en de consequentie voor flora en fauna bij de uitvoering van de werkzaamheden en nadat de beoogde verplaatsing heeft plaatsgevonden.

Waardedaling
De groep bewoners is bang dat een eventuele uitvoering van de voorliggende plannen ten koste zullen gaan van hun woongenot. De vrees bestaat dat het vrije, natuurlijke uitzicht hen ontnomen wordt en er overlast gaat komen van de industrie, pal voor de deur.
Daarnaast vreest men dat huizen in waarde zullen dalen. 'Een groot deel van de bewoners woont hier pas 3 tot 5 jaar. Zij hebben de huizen gekocht met open uitzicht op de natuur; een uiterwaarde, waar normaal gesproken niet gebouwd gaat worden. Alle bewoners hebben een forse premie ten opzichte van de reguliere marktprijs van Hedelse woningen betaald om hier in rust met vrij uitzicht te kunnen wonen.'

De brief van de bewoners ligt nu bij het college ter afhandeling.

Foto archief ter illustratie.

Zie ook:

Lees meer over:

Hedel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.