donderdag 22 oktober 2020

Alles over De Bommelerwaard

‘Geen besluiten zonder ratio.’

Besluit bestemmingsplan ‘perceel Maasdijk‘ teruggedraaid

9 oktober 2020 (door de redactie)

MAASDRIEL - Het eerdere besluit om het perceel naast Maasdijk 15 in Rossum buiten het bestemmingsplan te laten, is in de raadsvergadering van donderdag (8-10) toch teruggedraaid. D66 Maasdriel had in die wending een groot aandeel. Fractievoorzitter Tom van Engelen: ‘Dat was het resultaat van een langdurig proces dat nu rust brengt in, politiek, Maasdriel.’ Wat ging er aan dat resultaat vooraf?

VVD Maasdriel ontdekte vorig jaar een ‘witte vlek’ op de kaart van de gemeente Maasdriel: het perceel naast Maasdijk 15 in Rossum. Dit bleek eigendom te zijn van de zittende wethouder Peter de Vries. Al snel volgden er beschuldigingen: ‘de wethouder zou aan zelfverrijking doen door het stukje land niet te laten opnemen in het nieuwe Bestemmingsplan Buitengebied wat het bouwen van een woning makkelijker maakt’. Interne onderzoeken en externe toetsen volgden, evenals felle debatten en moties van wantrouwen.

Waarom
D66 Maasdriel concludeerde dat het grote waarom van ‘de witte vlek’ ondanks alle tumult onbeantwoord bleef. Daarnaast verklaarde de betrokken wethouder in een persoonlijk gesprek met Tom van Engelen (11 juni 2020) dat ook hij niet wist hoe het was gekomen. “Ik kreeg een telefoontje dat het zo was geregeld.” D66 besloot zich vast te bijten in het dossier: ‘Besluiten zonder ratio mogen in Maasdriel niet blijven staan, of het nu een wethouder, een ondernemer of inwoner betreft. Er waren redenenvoldoende om het onnavolgbare proces ongedaan te maken.’

Twee moties
De partij bereidde een motie voor en zocht politieke steun, het ging immers om een wethouder. ‘Wij wilden brede steun, met de verwachting dat als de motie neutraal genoeg zou blijven, ook PvdA-GroenLinks en VVD Maasdriel graag een “dubbele streep” onder de geschiedenis wilden zetten. ‘ Het CDA daarentegen kwam ‘onverwacht’ met een eigen motie.

In de raadsvergadering van 8 oktober 2020 werden daarom twee moties met dezelfde vraag ingediend: ‘Draai het proces zonder ratio terug en voeg het perceel onder het nu geldende bestemmingsplan’. Daarover ontstond geen discussie. Wel over het gegeven dat het CDA de eigen wethouder integer wilde verklaren. D66 dacht daar anders over: ‘Het onderzoek naar de wethouder had beter gekund. Er kleven zoveel geurtjes en smaakjes aan, dat daarover objectief niets te zeggen is.’ D66 wilde dan ook vasthouden aan een ‘neutrale motie’ die enkel over het bestemmingsplandossier zou gaan. ‘Een oordeel over de integriteit van de wethouder is, met afweging van alle geluiden rond zijn persoon, aan de kiezer in 2022. D66 vroeg om een afweging op inhoud, CDA voegde er emotie aan toe.’ Na schorsing en intern beraad sloot het CDA toch bij de D66-motie aan.

Unaniem
Motie 2020-19 werd met gewijzigde tekst ingediend en unaniem aangenomen. Van Engelen: ‘D66 heeft, in constructieve samenwerking met Samen Sterk Maasdriel, een coalitie van vijf partijen weten te smeden op een ontzettend gevoelig dossier. Met onze focus op de inhoud hebben we ondanks, of dankzij, veel politiek theater een oplossing gerealiseerd’, besluit een tevreden Van Engelen.

Foto archief ter illustratie.
Deel dit bericht met je vrienden!