woensdag 24 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Het aantal leerlingen neemt snel toe.

Basisschool Nederhemert krijgt twee noodlokalen

29 april 2023 (door BommelerwaardNet)

NEDERHEMERT - Door een gestage groei van het aantal leerlingen moet de basisschool in Nederhemert op korte termijn uitbreiden. Het college heeft dan ook gekozen voor vervangende nieuwbouw van de basisschool in combinatie met een gymzaal en voorschool. De keuze om te komen tot een juiste locatie kost tijd, tijd waarin de school wel steeds verder groeit in leerlingenaantal. Het college kende twee noodlokalen toe vanaf schooljaar 2023-2024. De gemeenteraad moet hierover nog besluiten.

Door stijgende leerlingenaantallen is een permanente uitbreiding vanaf schooljaar 2024-2025 noodzakelijk. Het college laat weten: ‘We willen een mooie passende voorziening voor het dorp bouwen die ten minste 40 tot 60 jaar mee gaat. Daarnaast geven we veel (gemeenschaps)geld uit, waardoor we het proces voor de locatiekeuze zorgvuldig willen doorlopen. Het bouwen van een nieuwe school neemt zeker één à twee jaar in beslag.’ Ook het verkrijgen van toestemming van de provincie en een aanpassing van het bestemmingsplan kosten tijd. Intussen groeit het leerlingenaantal van de school sneller dan verwacht. Daarom is actie nodig. Twee noodlokalen bij de school zijn het antwoord. 

Het college acht het niet wenselijk dat er nog een jaar langer in een te krappe school les wordt gegeven.

Leegstand
In Aalst is er weliswaar leegstaande ruimte bij de scholen, het college vindt dat geen optie voor het ruimteprobleem in Nederhemert. De afstand naar Aalst is meer dan 2 kilometer. De kortste, veilige route voor leerlingen is meer dan 5 kilometer. Het huren van een ruimte binnen het dorpshuis of verenigingsruimte van de kerk is gezien de lange periode niet mogelijk. 

Kosten
Volgens een schatting gaan 2,5 jaar huur en de plaatsing van twee noodlokalen 65.000 euro kosten. Het college trekt graag de knip: ‘Met de noodlokalen kan op een verantwoorde manier huisvesting aan de school worden geboden, nu de procedure voor vervangende huisvesting langer gaat duren.’

Lees meer over:

Nederhemert
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.