maandag 15 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Kinderen debatteren, maken keuzes en bouwen hun stad.

Leerlingen OBS De Fonkelsteen bouwen fictieve gemeente Zaltbommel

21 februari 2024 (door BommelerwaardNet)

ZALTBOMMEL - In het oude stadhuis van Zaltbommel speelden de kinderen van groep 7 en 8 van OBS De Fonkelsteen het spel Democracity.

Tijdens het ongeveer twee uur durende spel Democracity bouwen leerlingen samen aan hun eigen, fictieve stad: 'Kiezen we voor bedrijven of juist veel groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school?' Het budget is beperkt dus helaas kan niet alles een plaats krijgen in de stad. Het is dus nodig om samen keuzes te maken. Om het eens te worden over die keuzes richten de leerlingen verschillende politieke partijen op, schrijven ze korte partijprogramma’s en gaan ze met elkaar in debat. Uiteindelijk wordt er gestemd en kan de stad afgebouwd worden.

Vragen stellen
Na het spel kunnen de leerlingen vragen stellen aan de aanwezige politici. Dat kan dan de burgemeester zijn of de wethouder of een of meerdere raadsleden. De kids horen dan hoe 'de echte' gemeenteraad het doet. Ook kunnen zij vragen stellen over actuele onderwerpen in de eigen gemeente, in dit geval Zaltbommel.

De kinderen van De Fonkelsteen speelden het spel vol overgave en stelden de aanwezige gemeenteraadsleden zeker ook vragen over hun werk als raadslid. Zij vroegen onder meer wat de raadsleden van duurzaamheid vinden en of hun werkwijze (het debatteren) overeenkwam met de manier waarop de leerlingen dat deden.

Aanbevelen
Voor ZVV Zaltbommel waren Merel Duijzer en Bart Schreuders aanwezig. In een reactie laten zij weten: 'Wij waren onder de indruk van de leuke debatten die ontstaan zijn, de goede vragen die gesteld werden en de behendigheid waarmee de kinderen uiteindelijk de stad Zaltbommel hebben vormgegeven. Wij blijven een voorstander van dit superleuke initiatief en kunnen het alle basisscholen aanbevelen!'

Bij de foto: Merel Duijzer en Bart Schreuders waren zeer onder de indruk.

Foto boven - ProDemos (Bart van Vliet). Onder ZVV Zaltbommel.

Zie ook:

Lees meer over:

Maasdriel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.