donderdag 25 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Avri weet stijging afvalstoffenheffing te beperken

23 december 2022 (door BommelerwaardNet)

REGIO - Ondanks prijzen die op alle fronten meer stijgen dan was voorzien, is het vuilverwerker Avri gelukt om de tarieven van de afvalstoffenheffing slechts beperkt te laten stijgen. Avri heeft een verdere stijging dan eerder dit jaar al werd voorzien, kunnen voorkomen. Het totale tarief voor een gemiddeld huishouden komt in 2023 uit op een jaarbedrag van 317 euro. Dat is 11 euro meer per jaar (4%). Het variabele tarief per 30 liter restafval blijft 1 euro.

Tegenover de zeer fors stijgende tarieven voor energie, brandstoffen, loonkosten en verwerking van afval en grondstoffen staan efficiencywinst, tijdelijk lagere kapitaallasten als gevolg van uitgestelde investeringen en, zoals eerder aangekondigd, een grotere toename van het aantal aansluitingen. Daardoor stijgen de tarieven van de afvalstoffenheffing in 2023 beperkt.

Avri werkt hard aan financieel herstel om met een financieel gezonde basis al haar taken te kunnen uitvoeren. De afgelopen jaren zorgden dalende grondstofvergoedingen, extra rijksbelastingen en prijsindexeringen voor een stijgende afvalstoffenheffing in heel Nederland. Ook de afvalstoffenheffing in Rivierenland ging omhoog. Avri wil deze trend doorbreken en werken aan meer stabiliteit, door de bedrijfsvoering te verstevigen, risico’s te beheersen en financiële weerstand voor de toekomst op te bouwen.

Scheiden
Pieter Neven, voorzitter Algemeen Bestuur Avri: “Door te zorgen voor een betere aansluiting tussen inzameling en verwerking van grondstoffen enerzijds, en ontwikkeling van nieuwe producten anderzijds, kunnen we met zijn allen een grote bijdrage leveren aan het behalen van de duurzaamheids- en circulariteitsdoelstellingen van de regio.” Een mooi voorbeeld hiervan is de oprichting van Cirtex voor circulaire verwerking van textiel. Daarnaast startte men in 2022 met het initiatief “Afvalvrije scholen”, jong geleerd is immers oud gedaan. Goed scheiden zorgt ook voor hogere, stabiele inkomsten, die bijdragen aan het beperken van de stijging van de afvalstoffenheffing.

Aanpassingen
De belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2023 voor het inzamelen van afval zijn:

  • Het toevoegen van een tarief voor de inzameling van grondstoffen bij scholen.
  • Het gratis kunnen omwisselen van een kleine naar een grote grondstoffencontainer (plastic verpakkingen, drinkpakken en blik; gft; papier).
  • Het gratis kunnen omwisselen van een grote naar een kleine restafvalcontainer. Voor meer informatie over de afvalstoffenheffing en tarieven 2023 kijk op avri.nl: Tarieven 2023
  • Afvalstoffenverordening

Lees meer over:

Bommelerwaard
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.