vrijdag 19 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Zaltbommel stemde tegen.

Artikel 1 Grondwet zichtbaar aan de muur in Maasdriel

10 juli 2021 (door BommelerwaardNet)

MAASDRIEL/ZALTBOMMEL - Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet krijgt een plekje in gemeentehuis van Maasdriel. Zo besloot de gemeenteraad. De buren in Zaltbommel zagen dat idee niet zo zitten.

D66 Maasdriel loodste donderdag (8-7) een motie door de raad die 'antwoord geeft op recente gebeurtenissen'. In Hongarije is wetgeving aangenomen die de gemoederen in heel Europa bezig hield. Maasdriel antwoordt hierop met het visualiseren van Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet.

Visueel
Van Maasdriel tot München, van voetballers tot ondernemers, iedereen sprak zich uit tegen de discriminerende anti-homo wetgeving in Hongarije. Met statements, of met regenboogkleuren. In het straatbeeld van Maasdriel zag raadslid Tom van Engelen de regenboogvlag ook wapperen. “In dit huis discrimineren wij niet. Niemand. En dat zouden we moeten uitstralen. Niet alleen in vanzelfsprekende, onzichtbare kernwaarden, maar ook visueel.'

Unaniem
D66 stelde daarom voor om Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet zichtbaar te maken in het gemeentehuis. 'Om te laten zien waar wij voor staan. Allesomvattend, breder dan alleen de regenboogvlag waar D66 al eerder om heeft gevraagd, maar juist ook omdat hetero- of homoseksuele gerichtheid sinds dit jaar onderdeel van Artikel 1 is.' De motie kon in Maasdriel rekenen op unanieme steun van de raad.

Teleurstelling 
De motie kwam donderdag ook in Zaltbommel aan de orde. Elke Smulders (ook D66) was initiatiefnemer van de motie maar zag haar idee sneuvelen in de eigen raad. De coalitiepartijen stemden tégen een afbeelding van een belangrijk artikel in onze Nederlandse grondwet in gemeentekantoor en stadhuis. Smulders na afloop: 'Hoe kunnen vier coalitiepartijen toch tegen het weergeven van artikel.1 van de grondwet op het gemeentekantoor zijn... Wél de regenboogvlag hijsen als er pers bij komt, maar om op het gemeentekantoor aan alle inwoners uit te dragen dat iedereen als gelijke behandeld dient te worden: da's niet nodig.'

Foto Mediaplein Altena.Net.

Zie ook:

Lees meer over:

politiek gemeenteraad Maasdriel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.