dinsdag 7 juli 2020

Alles over De Bommelerwaard

De luchtmacht oefent met Joint Terminal Attack Controllers van de landmacht.

Apaches oefenen boven Maas-Waalgebied

5 juni 2020 (door de redactie)

BOMMELERWAARD - Vrijdag (5-6) is is de laatste dag van de oefening Purple Windmill. De Koninklijke Luchtmacht oefent met zogeheten Joint Terminal Attack Controllers van de Koninklijke Landmacht. Deze geven vanaf de grond per radio en computer aanwijzingen aan de helikoptercrews. Dat maakt het mogelijk dat vanuit de lucht het juiste doel wordt uitgeschakeld. Vrijdagmorgen oefent Defensie met twee Apaches in het Maas-Waal-gebied.

Jachtvliegtuigen van de luchtmacht trainen deze week het uitschakelen van gronddoelen. Deze close-air support-missies voeren de vliegers uit met zogenoemde Joint Terminal Attack Controllers (JTAC-ers). Deze landmachtmilitairen geven vanaf de grond per radio en computer aanwijzingen zodat vanuit de lucht het juiste doel wordt uitgeschakeld. Dat gebeurt nu gesimuleerd.

Apaches
De luchtmacht werkt samen met militairen van de 43 Gemechaniseerde Brigade, alsook met grondtroepen van de NAVO-partners Frankrijk en België. Ook Apache-gevechtshelikopters van het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen nemen deel aan de oefeningen. Zij vliegen boven de omgeving van het Maas-Waalgebied, een officieel laagvlieggebied. Laagvliegen vraagt, zeker bij duisternis, om specifieke training en ervaring. Obstakels zijn bij laagvliegen pas laat zichtbaar.

Foto archief

Lees meer over:

Koninklijke Luchtmacht
Deel dit bericht met je vrienden!