woensdag 8 februari 2023

Alles over de Bommelerwaard

Jorritsma opende 25 jaar geleden op 18 januari ook zelf de brug.

Annemarie Jorritsma opent tentoonstelling 25 jaar Martinus Nijhoffbrug

8 juni 2021 (door BommelerwaardNet)

BOMMELERWAARD - Op 18 juni opent oud-minister Annemarie Jorritsma de tentoonstelling met foto’s van de brug. Zij maakt dan ook de winnende foto van de fotowedstrijd over de Martinus Nijhoffbrug in Zaltbommel bekend. Zij opende 25 jaar geleden op 18 januari ook zelf de brug. De tentoonstelling is van 19 juni tot en met 1 augustus te bezoeken in de Sint-Maartenskerk.

Om de 25e ‘verjaardag’ van de bekende brug te vieren deed de gemeente een uitvraag voor een fotowedstrijd. De inzendingen zijn door een vakkundige jury beoordeeld. Burgemeester Pieter van Maaren is trots op de inzendingen en nodigt iedereen uit om naar de tentoonstelling te komen: “De meest mooie, originele en verrassende foto’s zijn ingestuurd. De variatie in foto’s laat goed zien hoeveel verschillende facetten de brug heeft en hoe ongelooflijk mooi hij is. Bruggen verbinden letterlijk en figuurlijk. Daarom is het altijd goed om bruggen te bouwen”.

Tentoonstelling
In de kerk worden de dan geldende coronamaatregelen toegepast. Voorlopig geldt bijvoorbeeld nog steeds dat er 50 mensen tegelijk in de kerk welkom zijn. 'U bent gewoon welkom bij de kerk; het kan zijn dat u enkele minuten moet wachten. Het is goed om voor uw bezoek de website van de kerk hier nog op te controleren.'

De openingstijden zijn:

  • Dinsdag tot en met vrijdag:         13:00 tot 16:30 uur
  • Zaterdag:                                           11:00 tot 16:30 uur
  • Zondag:                                            13:00 tot 16:30 uur

Het bezoek aan de tentoonstelling is gratis. Alle winnende foto’s worden geëxposeerd in de kerk. De overige inzendingen zijn via een presentatie te zien.

Publieksprijs
Uit alle inzendingen wordt ook een winnaar gekozen door het publiek. Wie de tentoonstelling bezoekt, kan mee jureren voor deze publieksprijs. Stemmen kan alleen in de kerk. De winnaar van deze prijs wordt in augustus bekendgemaakt in de gemeentelijke media. De winnaars van zowel de juryprijs als de publieksprijs krijgen een fotoworkshop aangeboden van Fotolux.

Films en kunstwerken
Naast de tentoonstelling van de foto’s wordt er ook een film getoond van de originele opening. En er is een korte film van de bouw van de brug. Deze is 25 jaar geleden gemaakt door de lokale kunstenaar Joris Baudoin. Ook zijn er enkele brugkunstwerken van kunstenaars uit de regio te bewonderen.

Expositie geschiedenis
In het Stadskasteel is van 5 juni tot en met 11 juli een kleine expositie over de geschiedenis van de Waalverbinding: van de roeiboot tot het veer en van de spoorbrug tot de Martinus Nijhoffbrug.

Aan de hand van schilderijen, aquarellen, prenten en foto’s vertellen we in een notendop het verhaal van onze oeververbinding. Na 11 juli reist een deel van de tentoonstelling door naar het Gemeentekantoor.

Foto archief ter illustratie.
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.