dinsdag 16 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Anne Frank keek op de boom uit vanuit haar schuilplaats.

Anne Frank-boom geeft Bommels bolwerken extra dimensie

7 mei 2021 (door BommelerwaardNet)

ZALTBOMMEL - De paardenkastanje, nakomeling (zaailing) van de enorme kastanje waar Anne Frank in Amsterdam op uitkeek, heeft zijn plek gevonden op het Ravelijnbolwerk, de oude begraafplaats bij de Bossche Poort. Door de komst van de paardenkastanje krijgen de bolwerken er een dimensie bij.

De oude begraafplaats kenmerkt zich ook door de aanwezigheid van Joodse graven. Die connectie wordt nu met de komst van de kastanje alleen maar sterker. De nakomeling van de Anne Frank-boom, is van de openbare weg op dit moment amper te zien. Maar dat zal door de tijd veranderen.

Kans
Zaltbommel kreeg de gelegenheid om een ‘stek’ van de oorspronkelijke Anne Frank-boom te bemachtigen en greep die kans ook. Wethouder Adrie Bragt zegt erover. 'De Tweede Wereldoorlog en haar geschiedenis moeten een plek in ons historisch besef blijven innemen.' De bestuurder vindt het elke dag nog uitgesproken jammer dat door de coronacrisis de herdenking van 75 jaar vrijheid vrijwel geheel in het water is gevallen. Maar de komst van de ‘Anne-kastanje’ maakt het een heel eind goed.

Greetje Stranders
De komst van de jonge kastanje werd begroet door een klein gezelschap. Een van hen is Louis Stranders, de broer van Greetje die op vierjarige leeftijd omkwam in een Duits vernietigingskamp. 

Bragt: 'We mogen hier samen met Louis Stranders een boom planten. En niet zomaar een boom. Deze paardenkastanje is onlosmakelijk aan de persoon van Anne Frank verbonden omdat ze er vanuit haar schuilplaats zicht op had.'

Symbool
Bragt memoreert dat Anne Frank internationaal symbool staat voor alle Joden die in de Tweede Wereldoorlog onder vaak gruwelijke omstandigheden zijn omgekomen. 'Vermoord door de beulen van nazi-Duitsland, puur vanwege hun afkomst. Wij willen in het bijzonder stilstaan bij de kinderen van de Joodse gemeenschap te Zaltbommel, die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord. Veertien kinderen die nog in de bloei van hun leven waren.'

Foto Stadswallen Zaltbommel - Nieuwsbrief
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.