woensdag 29 november 2023

Alles over de Bommelerwaard

De Officier van Justitie snapt er niets van.

12 jaar gevangenisstraf geëist tegen man (75) die zijn vrouw ombracht

15 november 2023 (door BommelerwaardNet)

ARNHEM / GAMEREN - De officier van justitie (OvJ) formuleerde het zo: “Het slachtoffer, een vitale vrouw, is mishandeld en gedood in haar eigen huis, door haar eigen man. Ze is versleept en zwaar beschadigd achter gelaten. Een daad die is ingeslagen als een bom.” 

De OvJ had het hier over het drama dat zich op 23 mei 2023 afspeelde in Gameren. In de Arnhemse rechtbank eiste zij een gevangenisstraf van 12 jaar tegen de verdachte (75). Naast doodslag werd hem ook verboden wapenbezit verweten. In zijn nachtkastje vond de politie een alarmpistool met munitie.

Voorgeschiedenis
De verdachte heeft bekend zijn vrouw te hebben omgebracht. Hij verklaarde eerder dat hij woedend te zijn geworden door een opmerking van zijn vrouw. Het stel had een relatie van 39 jaar, met gedeelde familiebanden met kinderen en kleinkinderen. “Ik droeg haar op handen, ze was mijn alles” zei de verdachte nog tijdens het onderzoek. Zijn daad was op geen enkele manier te voorzien, er was geen sprake van een zorgwekkende voorgeschiedenis. De Officer snapte er dan ook niets van.

Toerekeningsvatbaar
De verdachte is door deskundigen onderzocht, deze vinden hem volledig toerekeningsvatbaar. Uit het psychiatrische rapport bleek wel dat de man ‘het gevoel’ had dat zijn vrouw wat meer afstand van hem nam. Hij wantrouwde haar en was bang haar kwijt te raken. De officier van justitie noemde het extra krenkend voor de nabestaanden dat verdachte zichzelf als slachtoffer ziet en zijn vrouw als de veroorzaker: “In zijn verklaringen heeft hij nooit gesproken over wat hij haar heeft aangedaan, maar vooral over wat zij hem heeft aangedaan.”

Strafeis
De officier van justitie acht een lange onvoorwaardelijke celstraf passend en eiste12 jaar met aftrek van voorarrest. “Het nemen van een leven is het zwaarste strafbare feit uit ons wetboek van strafrecht. Hier gaat het niet om een pure opwelling. Het slachtoffer is gevlucht en verdachte blijft haar achterna gaan en aanvallen. Dit is een doodslagzaak die daarom aanschuurt tegen moord. Het slachtoffer stond nog volop in het leven. Haar dierbaren voelen dagelijks de pijn en blijven achter met vragen. Hen is onherstelbaar leed aangedaan. Ik.”

Foto ter illustratie.

Zie ook:

Lees meer over:

Gameren
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.