Laten we met iets opbouwends beginnen. Door het park heen staan een stuk of tien trafo-huisjes en aanverwante metalen 'paddenstoelen'. Vrijwel zonder uitzondering zijn ze beklad. Degenen die dat doen, noemen dat vermoedelijk graffiti. Beetje een belediging voor de echte graffiti-kunstenaars is dat wel. Het is spuuglelijk, smakeloos en bezoekers van ons park vinden het zonder uitzondering storend.
Nou zijn we in contact gekomen met een betrokken stadsgenoot die recent een bezoek aan Alkmaar bracht. Die vertelt het volgende: "In Alkmaar hebben ze een vergelijkbaar probleem. Maar ze hebben daar iets slims bedacht. Voor en ook een beetje om die kastjas hebben ze foto's geplaatst. Mooie afbeeldingen die passen in de omgeving. En wat blijkt: iedereen laat het moois mooi. Kennelijk dat we daar toch allemaal gevoelig voor zijn. Als iets netjes is, laten we het netjes. We zouden dat in ons park ook kunnen doen. Als je kijkt naar de entree bij de Gamersche Poort, daar heb je meteen al een paar van die lelijke dingen. Dat is bij de Kindertuin. Plaats daar mooie historische foto's van dit bolwerk die de kastjes aan het zicht onttrekken en het park ziet er bij binnenkomst meteen heel anders uit."
En onze stadsgenoot slaat de spijker op z'n kop. Want we zijn drukdoende met de eerste stappen om de restauratie van de Kindertuin te voltooien. En dit idee past naadloos in de opdracht om de Kindertuin weer het cachet van begin negentiende eeuw te geven. Historische foto's in een eigentijdse Kindertuin. Het zal duidelijk zijn, we zijn enthousiast. Neemt niet weg dat we de haalbaarheid moeten onderzoeken. Daar zijn we mee doende. Maar hoe dan ook zijn we blij met dergelijke mooie initiatieven en meedenken over de restauratie van de stadswallen.
Het toeval wil dat we paar weken terug John en Marijke uit Alkmaar (foto) aantroffen in Zaltbommel. Dagje uit, fietsen achterop de auto, hotelletje in Bommel en naar het park. Mooie gelegenheid ze te bevragen over het Alkmaarse project. En ze beamen het verhaal van onze stadsgenoot. Alkmaar heeft op een stuk of tien plekken in en om de stad mooie fotopanelen geplaatst voor en om spuuglelijke objecten. "En inderdaad: niemand haalt het in zijn hoofd om de zaak te bekladden of te vernielen. We kunnen alleen maar zeggen dat het project bijdraagt aan de plezierbeleving in Alkmaar. Zeker ook iets voor in dit park. Want ja, het valt wel meteen op, die vieze transformatorhuisjes. Het doet afbreuk aan jullie prachtige park. En je kunt wel zien dat jullie er heel zuinig op zijn."
Uit Stadswallen Zaltbommel
= Stadsarchitect François de Virieu veranderde de vestingwerken van Zaltbommel vanaf 1834 tot een groen landschapspark. De komende jaren restaureert de gemeente Zaltbommel de stadswallen. Die krijgen weer de aanblik zoals De Virieu het ontwierp en uitvoerde.