zondag 26 juni 2022

Alles over de Bommelerwaard

Respect voor hoe democratie werkt
Democratie. Kleurrijker dan ooit.
02
mrt

Respect voor hoe democratie werkt

Inwoners van de Bommelerwaard gaan deze maand naar de stembus om de raden van de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel opnieuw vorm te geven. In het licht van een nieuwe situatie in Europa, is het stemmen nog meer dan normaal een feest van de democratie.

'Wat is democratie eigenlijk', vroegen mijn dochter en haar vriendinnetjes op een middag. Ze zaten met een boterham met pindakaas aan de eettafel. Ze zagen de flyers en het verkiezingsprogramma van D66 liggen. Dat wekte interesse. Niet voor die mooie beloften die alle partijen van nature doen, maar voor het grote concept van democratie. Zo’n abstract begrip. Dus ik vroeg naar de meest favoriete spelletjes die ze spelen. Ze begonnen op te sommen, Roblox, Among Us, Animal Crossing. Het zegt mij weinig, maar voor de bijna-tieners aan de tafel is het hun leven.

De meerderheid bepaalt?
We hadden een oneven aantal jongeren en ik liet ze kiezen tussen twee scenario’s. Als gemeenteraad moeten we dan ook vaak doen. Of het één of het ander. “Zeg het maar, het ene spel mag je voor altijd spelen, maar het andere spel nooit meer.” De meerderheid koos voor Roblox, de minderheid speelt liever Animal Crossing. Meteen begon het gekrakeel. “Mogen we dan in het weekend nog toch nog Animal Crossing spelen?”, polderde één van de kinderen. Maar de winnaars waren onverbiddelijk. Meeste stemmen gelden! Lekker puh! Daarna keken de jongeren mij aan: is dit dan democratie?

Goed functionerende democratie
Ja, zeg het maar. Was dat kleine voorbeeld democratie? De meerderheid bepaalt en daarmee moet de minderheid leven? In strikte zin werkt het misschien zo, maar in een goed functionerende democratie zien we juist om naar de belangen van de minderheid. We leven in een land van compromissen, we kunnen schipperen tussen invalshoeken en opvattingen, en daarmee doen we recht aan iedereen. Ook de mening van de minderheid. Want ook de minderheid vertegenwoordigt een stem. Het is een argument dat mijn D66-collega Elke Smulders in Zaltbommel regelmatig aanhaalt. In Zaltbommel lijkt de meerderheid zich te bedienen van een zekere arrogantie. ‘Wij hebben toch de meeste stemmen? Die gelden!’ Maar dat is te kort door de bocht. Het doet geen recht aan de inwoners van de hele gemeente Zaltbommel.

Vriendjespolitiek
De arrogantie van de macht kan zich ook manifesteren via oude relaties. Als je bijvoorbeeld lid bent van een partij in een machtspositie, dan wil je graag dat iemand hard voor je werkt. Maasdriel is niet helemaal vrij van dat soort dwarsverbanden. Misschien dat dit extra motiveert de stem van partijen die niet handelen vanuit eigenbelang, maar JOUW belang, luider te laten klinken. Anders heeft een select groepje teveel invloed op de omstandigheden van velen. In zo’n wereld leven we niet meer. Daar verzetten we ons tegen. En dat vraagt lef. Durf te kiezen voor verandering. Stem op 16 maart met heel je hart voor jouw belang. Daar staat D66 voor, nu en in de toekomst.

Tom van Engelen | Lijsttrekker D66 Maasdriel

D66 Bommelerwaard

 

(advertorial)

Deel dit bericht met je vrienden!