"Enkele weken geleden stelde de gemeenteraad van Zaltbommel het Integrale Veiligheidsplan voor de komende vier jaar vast. Achter de schermen is door veel mensen gewerkt aan dat plan en dan is daar het besluit. Over een pak papier met woorden en een nietje erdoor.
Digitale veiligheid is in het Integraal Veiligheidsplan benoemd als prioriteit, daarin staat: “De digitale weerbaarheid moet worden vergroot, het vergroten van de bewustwording, het verhogen van de meldingsbereidheid en het opwerpen van barrières voor (potentiële daders).”
Het zijn prachtige ambities, maar dan begint het pas.
We bewegen ons steeds vaker in allerlei online omgevingen en net als in de offline wereld zijn daar ook criminelen aan het werk. U kent vast allemaal het voorbeeld van een sms van uw zogenaamde kind die laat weten dat er een telefoon in de wasmachine kapot is gegaan, met de vraag of u even wat geld kunt overmaken.
Dat is een voorbeeld van digitale criminaliteit.
Het veiliger maken van onze digitale wereld doen we niet alleen met mooie woorden in een plan, daar hebben we elkaar bij nodig. Politie, banken, onze landelijke overheid, het onderwijs en vele anderen zijn, samen met de gemeente, bezig om ons te laten zien hoe we digitale criminaliteit kunnen herkennen. En wat we er tegen kunnen doen.
Er wordt voorlichting gegeven op scholen, er zijn online workshops voor senioren en met spellen leren jongeren hoe zij ook hun ouders en grootouders kunnen helpen bij het veilig worden en blijven in een digitale omgeving.
Ambities en plannen zijn mooi, maar ze zijn niets meer dan mooie woorden met een nietje erdoor. Het is belangrijk om ook samen te werken aan een veilige digitale samenleving. Pas als plannen concreet worden, zijn we in staat om onze samenleving weerbaar te maken en te helpen om digitale criminaliteit aan te pakken. Aan de slag.
Pieter van Maaren
burgemeester Zaltbommel