maandag 30 november 2020

Alles over De Bommelerwaard

‘ Ik merk dat het voor velen om mij heen intenser wordt.’
04
nov

“Hoe ervaart u de Coronatijd?” is een vraag die mij vaak gesteld wordt. Zelf word ik er uiteraard ook - naast mijn werk – net als u persoonlijk op een alledaagse manier mee geconfronteerd. Ik hoor verschrikkelijke verhalen om mij heen. Ik mag van geluk spreken dat ik persoonlijk nog geen vervelende ervaringen heb. Ik hoop dat ook u gespaard blijft van coronaleed. Fietsend naar het gemeentekantoor via het buitengebied en weer terug denk ik er geregeld over na. Ik merk dat het voor velen om mij heen intenser wordt. De dagen worden korter, de lucht grauwer en er is nog geen zicht op een einde. Als ik door de Waterstraat loop is het stil en weinig reuring. Gelukkig speelt op zaterdag het draaiorgel, maar de sfeer is anders. Mensen lopen met mondkapjes op, houden afstand en gaan snel weer naar huis. Het heeft iets beklemmends, iets onrealistisch.
Wij wonen nog niet zo lang in ons nieuwe huis in Zaltbommel. Net als bij ieder ander die net verhuisd is, is een housewarming voor ons nu niet mogelijk. Mondjesmaat ontvang ik eens iemand om ons nieuwe huis te laten zien. Ook verjaardagen vieren zit er nu niet echt in. Of het vieren van het diamanten huwelijk van mijn ouders. Een feest geven is niet aan de orde. Voor ons is dat net z’n domper als voor u!
Ongetwijfeld ervaren veel nieuwe inwoners in onze gemeente dat het nu lastig is om sociale contacten op te bouwen. Ook voor onze kinderen is dat lastig. Zij zitten op een vervolgopleiding, krijgen digitaal les en maken bijna geen contact met klasgenoten. Maar het raakt ons allemaal. Want ook voor u, die al jaren in onze prachtige gemeente woont, is dit een tijd van sociale onthouding. Het zijn zomaar een paar situaties waarmee ik, net als u, in mijn alledaagse leefomgeving geconfronteerd ben.

Gelukkig gaan mijn vrouw Ine en ik vaak fietsen: De hele Bommelerwaard rond. Met de wind door onze haren genieten we van het uitzicht van de mooie Bommelerwaard. Je ziet veel meer dan in de auto. Al die verschillende herfstkleuren en de steeds wisselende rivierberichten. Prachtig! De uiterwaarden bij Gameren, Nieuwaal en Zuilichem. De rivier over bij Brakel of de oversteek met het pontje bij Nederhemert. Fietsen door het Munnikenland en over de Maasdijk bij Aalst en Poederoijen of het polderlandschap bij Bruchem en Kerkwijk. Schitterende plekjes in onze mooie gemeente. Je rijdt er bijna argeloos voorbij. Het zijn bijzondere kleine geluksmomenten in een Coronawereld die op zijn kop staat. Dan besef je des te meer: het zijn de kleine dingen die het hem doen. 

Met vriendelijke groet,
P.C. (Pieter) van Maaren

Deel dit bericht met je vrienden!

Meningen

Meningen

Zoveel hoofden, zoveel zinnen. De columns op Bommelerwaard.Net verhalen over wat mensen bezighoudt. Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(Het standpunt van de columnist vertegenwoordigt niet per se de visie van de redactie.)

Overzicht columns