zaterdag 28 mei 2022

Alles over de Bommelerwaard

'Doorstart’
Burgemeester Pieter van Maaren.
08
sep

'Doorstart’

Mijn oude tante van 91 jaar heeft een ‘doorstart’, zo zei mijn oude vader van bijna 86. Ik heb hem uitgelegd dat ‘doorstart’ hier wellicht niet het goede woord is, maar het zette mij wel aan het denken. Mijn tante heeft corona gehad en is hiervan genezen. Na een verblijf in een coronahotel is ze weer thuis. Ze woont nog op zichzelf, maar het bleek wel even wennen. “Ja, ja” zei mijn vader, “maar ik bedoel dat ze nu weer thuis is en weer invulling aan haar leven kan geven.”

Doorstart kent overigens verschillende betekenissen. Bij een dreigend faillissement volgt een doorstart voor bijvoorbeeld de levensvatbare onderdelen van het bedrijf. We lezen er veel over in de krant. Zeker nu, nu de corona op zijn retour is en de economie zich herstelt. Wellicht heeft u hiermee te maken. Het kan ook in een andere economische context; een bedrijf dat een groeifase na de start heeft doorgemaakt, komt in een zogenaamde doorstartfase terecht. Er zullen zeker ondernemers zijn die dit herkennen. Ook bij een landing van een vliegtuig die afgebroken wordt, maakt het vliegtuig een doorstart. Misschien heeft u het wel eens meegemaakt.

Hoe is het met onze ‘doorstart’? Het is nu medio september. Bijna alle coronamaatregelen zijn losgelaten. Hoe starten we ons nieuwe seizoen? Natuurlijk zijn er weer veel aangepaste evenementen zoals - ik noem er slechts enkele - het Emmy Verheyfestival in de Gasthuiskapel en de lichtjesdagen in Aalst. Daarnaast neemt ook het auto- en treinverkeer weer toe. Ik heb al weer in een overvolle trein en in de file gestaan. Gelukkig kunnen jongeren weer (deels) fysiek naar school en zijn veel mensen ook blij dat er een combinatie is van thuis werken en fysiek aanwezig op het werk. Iedereen zijn eigen ‘doorstart’.

Kortom: het ‘gewone’ leven lijkt bezig met een ‘doorstart’. De vraag die bij mij blijft hangen is of het ook een doorstart is van de zogenaamde levensvatbare onderdelen. Anders gezegd: zijn we ook in staat om ons te focussen op onze goede gewoontes en gebruiken en de slechte(re) te parkeren? Er komen enorme opgaven in het kader van klimaat en milieu, woningbouw, stikstof, mondialisering, vergrijzing en dergelijke op ons af. Zijn wij in staat om lering te trekken uit de coronapandemie en daadwerkelijk een ‘doorstart’ te maken? Volgens mijn oude vader is zijn oudere zus hiermee druk doende.

Ik wens u en jullie een goede ‘doorstart’ aan het begin van het nieuwe seizoen.

Deel dit bericht met je vrienden!