zondag 26 juni 2022

Alles over de Bommelerwaard

Dankbaarheid
22
mrt

Dankbaarheid

"Zoals u weet is vorige week de crisisnoodopvanglocatie in sporthal de Maayenbogerd in Aalst geopend. Dit is een opvanglocatie waar vluchtelingen - veelal vrouwen en kinderen - voor een korte tijd verblijven en in hun basisbehoeften worden voorzien. Ook wel bed-brood-bad-locatie genoemd. Vanuit deze locatie gaan mensen naar een noodopvanglocatie, waar ze voor lange tijd kunnen verblijven. Hier hebben ze eigen voorzieningen en meer privacy.

Er zijn dus mensen uit erbarmelijke omstandigheden gevlucht. Sommigen van hen verblijven nu kort in Aalst. Het is werkelijk hartverwarmend om te zien hoe de inwoners van Zaltbommel op de komst van de vluchtelingen in onze gemeente reageren. Welzijn Bommelerwaard heeft inmiddels meer dan 100 aanmeldingen van vrijwilligers die hulp willen aanbieden, de Spullewaard en de Voedselbank ontvangen benodigde spullen. De kerk doet de was voor de vluchtelingen in de opvang, hartjes in Aalst in de kleuren van de Oekraïense vlag met welkom erop, de kinderen uit Aalst die spelen met de Oekraïense kinderen, de bakker die een taart komt brengen voor een jarig kindje uit Oekraïne, de dorpshuisbeheerder die op eigen initiatief geld inzamelt zodat de kinderen elke avond op iets lekkers getrakteerd worden. Dit zijn slechts enkele van de vele mooie verhalen die ik hoor. Het maakt me ontzettend trots en ik wil u als inwoner hartelijk bedanken voor uw begrip, hulp en steun.

Niet alleen de inwoners wil ik bedanken. Ik wil ook mijn dankbaarheid uitspreken naar alle gemeenteambtenaren, vrijwilligers, tolken en de beheerder en medewerkers van het Gement, de Maayenbogerd en de bibliotheek. Dankzij deze mensen is er snel een locatie opgezet en wordt deze draaiende gehouden. Uit eigen ervaring heb ik gezien wat voor een immense taak hier ligt en geklaard wordt.

Het kabinet heeft de opdracht om vluchtelingen op te vangen neergelegd - via de Veiligheidsregio’s - bij de gemeenten. Ook bij onze gemeente. U mag best weten dat dit mij grote zorgen baart. Stel dat er inderdaad honderdduizenden vluchtelingen uit Oekraïne komen, naast de reguliere asielzoekersstroom. Hoe ga je dat - met het huidige woningtekort - aanpakken. Natuurlijk worden grenzen opengesteld, maar waar en wanneer trek je grenzen?

Het is verschrikkelijk dat volken onderdrukt worden en heersers en leiders hun macht ter meerdere eer en glorie van zichzelf misbruiken. Wat drijft en bezielt hen toch? Het is een extra appèl aan ons allen om dienstbaar te zijn aan elkaar. Niet de andere naar beneden te trappen, maar om de ander omhoog te trekken. Een grote opgaaf en uitdaging niet alleen voor u en jou, maar zeker ook voor ons nieuwe gemeentebestuur."

Pieter van Maaren
Burgemeester gemeente Zaltbommel

Deel dit bericht met je vrienden!