zaterdag 28 mei 2022

Alles over de Bommelerwaard

Buitenstad, prima. Maar doe het goed!
23
mei

Buitenstad, prima. Maar doe het goed!

D66 is vóór het project Buitenstad maar als we dit doen; doe het dan goed!

In de carrousel van 20 mei deelt Joost Drijvers namens de fractie D66 Bommelerwaard de mening over ‘’de buitenstad’. En, natuurlijk, stelde hij de wethouder wat vragen: 'Als we dit gebied dan gaan bebouwen, is dit dan het beste plan?'

Een actieve groep van betrokken bewoners kwam met eigen ideeën. Dat is juist wat men wil, een plan gedragen door inwoners. De ideeën zijn gepresenteerd aan de raad en men had een aantal punten van kritiek op het voorlopig voorontwerp.

De belangrijkste tegen argumenten waren: de bouwhoogte met name langs de rivierzijde en de havenzijde, het introverte karakter van het voorstel, het naar hun mening ontbreken van een goede aansluiting met de binnenstad én dat er te weinig oog was voor het historische industriële karakter van het terrein.

Er werden 137 zienswijzen ingediend waarvan 97% tegen de plannen was zoals die er nu liggen. En er werd een petitie overhandigd die getekend was door 1126 mensen.

Al met al best wat mensen die de moeite hebben genomen de wethouder / raad te voorzien van feedback en kritiek. De geuite kritiek overlapt elkaar grotendeels en zou dan ook zeer serieus meegenomen moeten worden in de planvorming.

Toch zien wij daar niets van terug in het nu voorliggende definitief stedenbouwkundig plan.

In tegendeel, de bouwhoogte van de Watertoren ging van 7 naar 9 verdiepingen maximaal in het bestemmingsplan (een stijging van 6 meter) en op tekening staat voorlopig  op 8 verdiepingen. Dat is in totaal 34,5 meter hoog, net iets lager dan de Gasthuistoren van 37 meter hoog. Wethouder, wat is er gedaan met alle kritiek van de inwoners? Als raadsleden en ook burgerleden hebben we de verantwoordelijkheid om als volksvertegenwoordiger op te treden. Dat betekent niet dat iedereen zijn zin hoeft te krijgen; maar zoveel kritiek en zienswijzen moet terug te zien zijn in de plannen.

D66 ziet dit niet terug; kan de wethouder aangeven hoe dit zit?

Het historisch industrieel erfgoed verdwijnt compleet. Dat is een groot verlies dat nooit meer hersteld kan worden. Het eigen karakter van deze plek dreigt definitief verloren te gaan, zonder ook maar enige moeite te hebben gedaan om naar andere opties te kijken. De keuze lag namelijk al zo goed als vast bij de voorlopige beeldvorming.

Het enige dat overblijft is de Kraanbaan waarvan de fundering met de damwanden blijkbaar rot en doorgeroest is en de fundering van de grote hal. En dan ook nog met een verborgen prijskaartje voor de rotte fundering van de Kraanbaan.

Voorzitter, heeft de wethouder de staat van de Kraanbaan laten onderzoeken en zijn daar resultaten van bekend?

D66 is vóór een uitbreiding van onze mooie vestingstad met een kwalitatief aantrekkelijke bebouwing van het Buko-terrein. Met zijn rijke industriële historie en Industriële loodsen biedt het terrein unieke kansen om er een parel aan de Waal van te maken. En dat moet het streven zijn en niets minder dan dat.

Kort samengevat: Wethouder, bezint eer ge begint! Laten we er echt, maar dan ook echt iets moois van maken waar onze kinderen over 50 jaar nog trots op kunnen zijn.

Elke Smulders
D66 Zaltbommel

Deel dit bericht met je vrienden!

Meningen

Meningen

Zoveel hoofden, zoveel zinnen. De columns op Bommelerwaard.Net verhalen over wat mensen bezighoudt. Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(Het standpunt van de columnist vertegenwoordigt niet per se de visie van de redactie.)

Overzicht columns